Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

“Misschien is de Pride Week wel harder nodig dan ooit”

Deze week staat in het teken van Pride Week: de jaarlijkse feestweek die symbool staat voor openheid, tolerantie en de vrijheid om jezelf te kunnen zijn - met als hoogtepunt de bekende kleurrijke botenparade door de Amsterdamse grachten. Ook wíj vinden als bank dat iedereen bij ons zichzelf moet kunnen zijn, daarom vroegen we een paar collega’s om kort te vertellen wat zij hebben met deze week.

500 pride week visual 2023 newsroom 10000

Kees Beemer, Klantenservice ASN Bank:
“Mijn kijk hierop is aan het veranderen. Ik had nooit zoveel met Pride, maar wanneer je steeds vaker hoort, in (sociale) media en in landen om ons heen, dat je met je geaardheid een bedreiging zou vormen voor traditionele gezinsvormen en voor de normen en waarden van anderen, dan schudt dat je wel weer even wakker. Waarom is dat? Waar komen deze geluiden vandaan? Na een periode van vooruitstrevendheid, lijkt het wel of we weer een stapje terug doen. De intolerantie komt meer naar buiten. Of het laagje tolerantie is dunner aan het worden, net hoe je het bekijkt. Daar word ik me steeds meer bewust van, we moeten écht blijven staan voor acceptatie. Ikzelf ben gezegend met een fijne familie en vriendenkring. En met een werkomgeving waar ik al tientallen jaren mezelf kan zijn; ik heb op veel plekken binnen de Volksbank gewerkt en van wie ik houd is nooit een ‘ding’ geweest. En zo hoort het, maar zo is het nog lang niet voor iedereen. We moeten blijven opkomen voor mensen voor wie jezelf zijn niet vanzelfsprekend is. Dus misschien is zo’n Pride Week wel harder nodig dan ooit.”


Anne-Marie te Maarssen, Accountmanager BLG Wonen
“Voor mij maakt Pride duidelijk dat we als samenleving om mensen heen moeten gaan staan die niet voldoen aan de zogenaamde ‘norm’. Kijk, iedereen wil zichzelf kunnen zijn en gewaardeerd worden om wie hij of zij is. Helaas is dat nog niet altijd zo, ook niet in Nederland. Intimidatie op straat, homomonumenten die worden beklad; we zijn er als maatschappij nog niet. Daarom vind ik dat iedereen die gelooft in vrijheid en jezelf mogen zijn, samen moet komen. Als een schild tegen onverdraagzaamheid en uitsluiting. Hoe breder dit gedragen wordt, hoe sneller het compleet normaal wordt - wat het natuurlijk is - dat je mag houden van wie je houdt, zonder dat iemand daar een oordeel over heeft. Iemands geaardheid zou geen relevant gespreksonderwerp moeten zijn. Vrienden of collega’s vragen mij ook niet hoe het is om heteroseksueel te zijn. Natuurlijk, je moet je ogen niet sluiten voor misstanden, maar laten we vooral aandacht hebben voor elkaar als persoon. Dat is ook wat ik al jaren doe met mijn collega’s bij de Volksbank. We omarmen onze verschillen én overeenkomsten. Want hoe fijn is het dat we niet allemaal standaard en hetzelfde zijn. Wat een saaie wereld zouden we dan in leven.”


Victor Roos, Communicatieadviseur de Volksbank
“Voor mij staat de Pride Week symbool voor hoe belangrijk het is om te blijven werken aan een inclusieve samenleving. Een samenleving waarin we de kloof dichten tussen ‘minderheden’ en de ‘meerderheid’. Mijn droom is om als de Volksbank hier als aanjager aan bij te dragen. Door echt te staan voor toegankelijke dienstverlening voor iedereen. Dat past ook bij ons als maatschappelijk betrokken bank. De afgelopen periode hebben we hier samen met onze merken al stappen in gezet. Zo houden we juist met onze bankmerken - voor jong en oud - kantoren open. Hebben we goed beleid dat kaders geeft voor waarin we wel en niet investeren als het gaat om mensenrechten. En ben ik trots op onze nieuwe CAO waarin het mogelijk is om transitieverlof op te nemen. Ook is het goed dat we steeds meer de samenwerking opzoeken met organisaties zoals het Agora Network en WIFS. Zo hosten we op 27 september het Dive In event met als thema ‘Unlocking innovation: the power of inclusion’. En wat mij betreft gaan we door met het zetten van kleine stappen. Net zolang tot verschillen tussen mensen vooral gezien wordt als een kracht in plaats van een belemmering. Niet alleen tijdens Pride Week, natuurlijk. Maar elke dag weer. Samen maken we uiteindelijk de meeste impact.”


Bankieren is mensenwerk. En elk mens is uniek. Daarom treden wij de wereld tegemoet met een open vizier en oprechte aandacht voor elkaar. Wij vinden het belangrijk om iedereen die bij ons werkt ruimte te geven om helemaal zichzelf te zijn. Want iedereen heeft een unieke achtergrond, persoonlijkheid, perspectief en kwaliteiten. En samen dragen we bij aan het waarmaken van onze belofte: beter voor elkaar. Want juist door onze onderlinge verschillen te herkennen en waarderen, bereiken we samen de mooiste resultaten. Voel je thuis bij de Volksbank.

Deel dit artikel

Actueel