Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Vrijwilligerswerk vol in de spotlights op Utrecht Centraal

Kijk naar elkaar om en maak voor een ander het verschil. Nederland zoekt nog ruim 13.500 vrijwilligers.Vandaag, 6 december, is Utrecht Centraal Station dé plek waar vrijwilligers en vrijwilligerswerk volop aandacht krijgen. Dat moet ook, want de behoefte aan mensen die iets voor een ander willen doen, is deze winter groter dan ooit. Door de inflatie en hoge energieprijzen komen nog meer mensen in Nederland letterlijk in de kou te staan. Of raken daardoor sociaal geïsoleerd. Iedereen die vandaag de stationshal passeert, is welkom in het Vrijwilligersplantsoen. Om even stil te staan bij de waarde van vrijwilligerswerk. En een praatje te maken met vrijwilligers die graag vertellen over hoe fijn en bijzonder het is iets voor een ander te doen.

500 volksbank 02 10000

De ervaringsdeskundigen in het Vrijwilligersplantsoen zijn werkzaam bij de Volksbank. De bank die het Vrijwilligersplantsoen voorafgaand aan de Nationale Vrijwilligersdag (7 december) organiseert. “Onze bank zet zich in voor een meer menselijke samenleving”, aldus Jeroen Dijst, directielid bij de Volksbank.” Daarom geven wij Volksbank-medewerkers bijvoorbeeld de ruimte een aantal uren vrijwilligerswerk te doen ‘in de baas zijn tijd’. En ondersteunen wij initiatieven als NLvoorelkaar, een vrijwilligersplatform waar iedereen, zowel als individu als organisatie, een hulpvraag kan plaatsen. Het mooie is dat je vaak met een enkel uurtje per week al een enorm verschil kunt maken."


Foto: Jeroen Dijst (rechts), directielid bij de Volksbank, opent samen met collega Astrid Fidder, vrijwilligster, en Jeroen de Punder (links) van NLvoorelkaar het Vrijwilligersplantsoen.


Een greep uit de vele soorten vrijwilligerswerk

  • budgetmaatjes
  • gezelschap houden (bij ouderen, mindervaliden, alleenstaanden)
  • klusjes of boodschappen doen (voor mensen die dat zelf niet meer lukt)
  • activiteitenbegeleiding (voor ouderen, mindervaliden, alleenstaanden)
  • taal en lezen (voor kinderen met een achterstand of nieuwkomers)
  • vervoer (bijvoorbeeld naar het ziekenhuis)

Vooropgesteld: elke vorm van vrijwilligerswerk is even nuttig en belangrijk. Wel is het helaas zo dat het tekort aan budget- of schuldhulpmaatjes dit jaar extra schrijnend is. Meer dan ooit zitten mensen in de knel. Om dat tekort aan vrijwilligers zoveel mogelijk weg te werken komt er ook een campagne op tv. Alles bij elkaar hoopt men meer dan 60.000 extra vrijwilligersuren beschikbaar te krijgen om zo het gat tussen vraag en aanbod zoveel mogelijk te dichten.

Heb je een uurtje? Geef ’t aan een ander.

Deel dit artikel

Actueel