De Volksbank logo de volksbank

‘Maak het ze niet te makkelijk’

In de eerste week van september startte het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met andere partijen - waaronder de Volksbank - de campagne Senioren en Veiligheid. Senioren krijgen concrete tips om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en over wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het ze niet te makkelijk’ wordt gedurende vier weken aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

500 maak het ze niet te makkelijk new website 10000

Via de websites en social media kanalen van het ministerie van Justitie en Veiligheid en betrokken partijen worden wekelijks nieuwe voorlichtingsfilmpjes over het thema geplaatst, met acteur Kees Hulst in de hoofdrol. Daarnaast vindt elke dinsdag om 10.30 uur op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl een webinar plaats, gepresenteerd door Catherine Keyl. Een panel van inhoudelijk experts spreekt over het thema van die week.

Spoofing

Uit gegevens van de politie en de Fraudehelpdesk blijkt sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden. Recent neemt het aantal gevallen van ‘spoofing’ ook toe. Hierbij doen fraudeurs zich aan de telefoon of via SMS voor als medewerkers van een bank. Vervolgens probeert de oplichter om het slachtoffer overboekingen vanaf zijn of haar eigen rekeningen te laten doen of om pasnummers en beveiligingscodes voor internetbankieren en mobiel bankieren te ontfutselen.

Behoefte aan meer praktische tips of meer weten over (online) fraude, betaalmiddelen en veiligheid? Kijk dan eens op www.veiligbankieren.nl, een initiatief van de Betaalvereniging Nederland in samenwerking met alle Nederlandse banken.

En natuurlijk vind je op de websites van onze merken ook meer informatie:

SNS
ASN Bank
RegioBank
BLG Wonen

Deel dit artikel

Actueel