De Volksbank logo de volksbank

De Volksbank sluit zich aan bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF)

De Volksbank en veertien andere financiële instellingen sluiten zich aan bij het Partnership for Biodiversity Accounting Financials (PBAF). Daarmee gaan zij zich actief inspannen voor een gezamenlijke methodiek om de impact van hun investeringen en leningen op biodiversiteit te meten én te rapporteren. De financiële instellingen kunnen hiermee hun biodiversiteit footprint berekenen en gericht sturen op herstel en bescherming van biodiversiteit.

500 pbaf logo de volksbank 10000

Het Partnership for Biodiversity Accounting Financials is in 2019 geïnitieerd door ‘founding partners’ ASN Bank (onderdeel van de Volksbank), ACTIAM, FMO, Robeco, Triodos Bank en Triple Jump. Vijftien financiële instellingen sluiten zich daar nu bij aan: ABN Amro, APG, Achmea Investment Management, a.s.r. vermogensbeheer, BNP Paribas, De Volksbank, Finance in Motion, FirstRand Group, NN Investment Partners, NWB Bank, Piraeus Financial Holdings, Rabobank en Rathbone Greenbank Investments, UFF African Agri Investments en Van Lanschot Kempen. In totaal telt het platform nu 21 leden met een totaal belegd vermogen van 5,8 biljoen dollar (AUM).

Roel Nozeman, Senior adviseur biodiversiteit bij ASN Bank en voorzitter van PBAF is enthousiast over de uitbreiding van het kennisplatform.

2021: gezamenlijke meetmethodiek

De gezamenlijke ambitie van de PBAF-deelnemers is dat financiële instellingen hun impact op biodiversiteit gaan meten, hier transparant over communiceren en doelen gaan stellen om hun voetafdruk te verbeteren. Het streven is om in 2021 een nieuw rapport met daarin een door de deelnemers gedragen meetmethodiek te presenteren. Daarvoor gaan de deelnemers in meerdere werkgroepen met relevante onderwerpen aan de slag. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Biodiversiteit impact assessment in de landbouwsector.
  • Biodiversiteit impact en afhankelijkheden bij het investeren in aandelen.
  • Biodiversiteit impact assessments voor bosbouw, boslandbouw en natuurherstel.

Biodiversiteit onder zware druk

Biodiversiteit is de variatie aan leven en aan ecosystemen - de gebieden waarin dit leven voorkomt, zoals bossen en zeeën. Wereldwijd neemt de biodiversiteit momenteel snel af. Onderzoeken wijzen uit dat het leven van 1 miljoen planten- en diersoorten en daarmee de ecosystemen op aarde in ongekend tempo dreigen te verdwijnen. Veel grondstoffen en economische sectoren zijn direct of indirect afhankelijk van de variatie aan planten, dieren en insecten in de wereld. Naar schatting 50% van wat we wereldwijd met elkaar verdienen is afhankelijk van de natuur.

Deel dit artikel

Actueel