De Volksbank logo de volksbank

De Volksbank ondertekent manifest 'Bouwen voor Natuur'

De komende tien jaar krijgt Nederland er bijna een miljoen woningen bij. Samen met bouwers, ontwikkelaars, natuur- en milieuorganisaties en andere banken maken wij ons zorgen over de leefbaarheid van steden en het verlies van biodiversiteit. We zien volop kansen om steden en dorpen te vergroenen, zodat natuur meer ruimte krijgt. Ons gezamenlijke pleidooi staat in het manifest ‘Bouwen voor Natuur’ dat door ons en tientallen andere partijen is ondertekend.

500 manifest bouwen voor natuur website header 10000

Regelgeving nodig om vaart te maken

Initiatiefnemers van het manifest zijn milieuorganisatie Natuur & Milieu, NL Greenlabel en Vogelbescherming Nederland. ‘De politiek krijgt een manifest aangeboden, waar bouwers, natuur- en milieubeschermers en stedenbouwkundigen zich achter scharen. Daar zijn we trots op. Onze gedeelde conclusie is dat we regelgeving nodig hebben om vaart te maken. Het nieuwe kabinet kan hier zo mee aan de slag’, aldus Rob van Tilburg, directeur Programma’s van Natuur & Milieu.

Linda van Dongen, Programma Manager Duurzaam Wonen van de Volksbank, : ‘Door het vastleggen van natuurinclusief bouwen in wetgeving wordt bij elk nieuwbouwproject rekening gehouden met klimaat, biodiversiteit en leefbaarheid. Juist op deze thema’s wil de Volksbank het verschil maken door aantoonbaar maatschappelijke impact te creëren. We staan voor een enorme opgave om bestaande bouw te verduurzamen. Daarnaast worden tot 2030 ruim 1 miljoen woningen bijgebouwd. Er is regie nodig zodat er snelheid gemaakt kan worden.’

Bouwstenen

De coalitie beschrijft drie groene ‘bouwstenen’ die in ieder bouwproject een plek moeten krijgen.

  • Natuur in de woning: verblijfruimtes of nestelstenen in gevels en daken, voor soorten als de huismus, gierzwaluw en vleermuis.
  • Natuur rondom de woning: groene daken, groene gevels, natuurlijke tuinen. Groene daken zorgen voor betere isolatie en vangen, net als onverharde tuinen, regenwater op.
  • Natuur in de buurt: parken en perken in iedere wijk, met daartussen verbindingsroutes voor dieren.

Kijk voor het persbericht en meer informatie over het manifest ‘Bouwen voor natuur’ op de website van Natuur&Milieu

Deel dit artikel

Actueel