De Volksbank logo de volksbank

De Volksbank gaat over tot kapitaaluitkering van € 250 miljoen aan aandeelhouder NLFI

De Volksbank N.V. (de Volksbank) heeft een kapitaaluitkering van €250 miljoen voorgesteld aan haar aandeelhouder, de Stichting administratiekantoor beheer financiële instellingen (NLFI). De toezichthouder heeft bevestigd dat de kapitaaluitkering kan plaatsvinden. NLFI heeft hiermee vervolgens ingestemd.

500 kapitaaluitkering kantoor utrecht website 10000

De kapitaaluitkering draagt bij aan een efficiëntere kapitaalpositie en heeft een positief effect op het rendement op eigen vermogen. De uitkering wordt gedaan ten laste van de agioreserve.

Na uitkering blijft de kapitaalpositie van de Volksbank onveranderd sterk. Per 30 juni 2019 bedroeg de Tier 1-kernkapitaalratio 37,1% en de leverage ratio 5,3%, waar deze, rekening houdend met de kapitaaluitkering van € 250 miljoen, respectievelijk 34,3% en 4,9% zouden hebben bedragen. Berekend op basis van volledige infasering van Basel IV zou de geschatte pro forma Tier 1-kernkapitaalratio per 30 juni 2019 dalen van circa 25% naar circa 23%. Ook na de kapitaaluitkering bevinden deze kapitaalratio’s zich boven de doelstellingen voor 2020, te weten een Tier 1-kernkapitaalratio van tenminste 19% op basis van volledige infasering van Basel IV en een leverage ratio van ten minste 4,75%.

Naar verwachting wordt de kapitaaluitkering in december 2019 geëffectueerd. De voor een kapitaaluitkering vereiste tussentijdse vermogensopstelling per 30 september 2019 is gepubliceerd op onze website en zal binnen de wettelijk gestelde termijn ter inzage worden gedeponeerd ten kantore van het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Deel dit artikel

Actueel