Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Beleid na klantonderzoek: ook in 2020 positieve spaarrente

De rente voor hypotheken en de spaarrekeningen laten al langere tijd een dalende trend zien. De spaarrente beweegt zich richting het nulpunt en in omringende landen is bij sommige banken al sprake van negatieve rente voor particuliere spaarders. Ook banken in Nederland denken na over het wel of niet invoeren van negatieve rente en zetten daar ondertussen stappen in. De Volksbank beloofde eerder dit jaar met klanten in gesprek te gaan over de lage en mogelijke negatieve spaarrente. We hebben mede op basis daarvan ons beleid voor het komend jaar vastgesteld voor de particuliere spaarrentes van ASN Bank, RegioBank en SNS over 2020.

500 klantonderzoek rente website 10000

Sterke spaarmentaliteit

Ruim 3.000 particuliere consumenten waren in oktober en november 2019 betrokken bij het onderzoek van de Volksbank (3.000 kwantitatief en 12 groepsdiscussies met vier respondenten per groepsdiscussie). Daaronder ook klanten van ASN Bank, RegioBank en SNS. De uitkomsten zijn duidelijk: consumenten vinden negatieve spaarrente principieel onaanvaardbaar. In de gesprekken kwam dit telkens terug. Negatieve rente druist in tegen de sterke Nederlandse spaarmentaliteit. Het is ons met de paplepel ingegoten dat sparen loont, en is door de Nederlandse banken jarenlang gestimuleerd.

‘Banken profiteren’

Consumenten zijn dus gewend een positieve spaarrente te ontvangen voor hun spaargeld. Een negatieve spaarrente verandert deze situatie van een win-win in een win-min. De ‘banken profiteren van het toevertrouwde spaargeld en maken winst, terwijl de klant moet betalen’. Negatieve rente voelt als straf in plaats van beloning voor goed (spaar)gedrag. Een vergoeding vragen voor het aanhouden van een spaarrekening - in plaats van negatieve rente - roept dezelfde negatieve emoties op.

Maatschappelijke rol in bewaarfunctie

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de belangrijkste functie van sparen het hebben van een financiële buffer is. Dit voedt namelijk de basisbehoefte aan veiligheid, controle en zekerheid. Respondenten geven in de gesprekken aan dat een financiële buffer een basisvereiste is voor ieder financieel huishouden. Banken hebben een belangrijke maatschappelijk rol in deze bewaarfunctie van geld. Zodra de spaarrente negatief wordt, brengt dit diepliggende emoties bij consumenten te weeg. Zij gaan op zoek naar alternatieve manieren om meer controle en zekerheid te krijgen, ook als dit ten koste gaat van de veiligheid van het spaargeld. Zoals contant geld in huis bewaren. Dit is met name zichtbaar bij mensen met een lager spaarsaldo. Het percentage dat spaargeld daadwerkelijk thuis bewaart is laag (8%), maar de bereidheid daartoe neemt toe; 30% wil zijn geld weer thuis gaan bewaren bij negatieve rente.

Vertrouwen, ook voor lange termijn

Vanuit ons kompas van de gedeelde waarde, hebben wij oog voor het belang van zowel de klanten, de maatschappij, de aandeelhouders als onze medewerkers. Zij moeten er allemaal op kunnen vertrouwen dat de bank gezond is, en er sprake is van langetermijnwaardecreatie. De macro-economische omstandigheden maken de renteomgeving onvoorspelbaar. Op basis van de gedeelde waarde kunnen wij geen besluit voor meerdere jaren over het wel of niet invoeren van negatieve rente vastleggen. Welke alternatieve maatregelen dat van ons vraagt, blijven wij uiteraard onderzoeken.

Duidelijkheid over nabije toekomst

Tegelijkertijd luisteren we natuurlijk goed naar onze klanten en wat zij wel en niet willen. Ons onderzoek maakt duidelijk dat sparen in de ogen van particuliere spaarders geen geld mag kosten als klanten hun geld aan de bank toevertrouwen. Een negatieve spaarrente druist tegen het principe in dat sparen kosteloos moet zijn. Vanuit onze missie om Nederlanders financieel onbezorgd te maken vindt de Volksbank het belangrijk om sparen te blijven stimuleren. 6 en 13 november hebben ASN Bank, RegioBank en SNS de spaarrente verlaagd. Op dit moment zijn aanpassingen van de huidige spaarrente niet aan de orde. Maar gezien alle marktomstandigheden en emoties rondom spaarrente vinden wij het belangrijk dat we duidelijkheid creëren over de nabije toekomst.

Ontzien gewone spaarder

De merken van de Volksbank blijven komend jaar - en liefst nog langer - een rente van minimaal 0,01% bieden voor particuliere klanten bij een spaarsaldo tot € 25.000, zodat we het opbouwen en behouden van een financiële buffer blijven stimuleren. Dit doen we ook omdat wij weten dat gemiddeld genomen € 25.000 een goed bufferbedrag is voor particuliere spaarders. Daarnaast zijn wij komend jaar niet van plan de rente beneden de nul procent spaarrente te brengen voor particuliere klanten met een spaarsaldo tot € 100.000. Omdat de toekomst voorspellen lastig is, zullen we ieder jaar opnieuw de situatie beoordelen. Bij deze jaarlijkse evaluatie wegen wij de belangen van al onze stakeholders mee. Uitgangspunt daarbij is en blijft het ontzien van de gewone spaarder.

Klik op de links voor de actuele rentestanden bij ASN Bank, RegioBank en SNS.

Meer weten over het onderzoek? Bekijk de samenvatting met belangrijke uitkomsten en grafieken

Deel dit artikel

Actueel