De Volksbank logo de volksbank

Het duurzame huis van de toekomst

De Volksbank sponsort studenten TU Eindhoven

De Volksbank is een van de trotse hoofdsponsors van Team VIRTUe. Dit team van de TU Eindhoven heeft een ingenieus en duurzaam huis ontworpen én gebouwd. Met dit huis heeft het team gestreden voor de hoofdprijs in de Solar Decathlon Europe 2021/22; een wedstrijd waaraan 18 teams uit 11 landen meededen en waar Team VIRTUe de 2e plaats wist te behalen. Alle deelnemende teams hebben op hun eigen wijze hun kijk op duurzaam bouwen vertaald naar een concreet huis. Bekijk de eerste aflevering in een vijfdelige videoserie over de toekomst van duurzaam wonen. Hierin staan we stil bij duurzaam en biobased bouwen.

De toekomst van duurzaam wonen I Duurzaam bouwen

VIRTUe is een studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Deze studenten hebben als doel om het meest duurzame huis van Europa te bouwen en doen mee aan de Solar Decathlon Europe wedstrijd. De studenten werken al 3 jaar aan hun huis met in totaal ruim 100 studenten.

Met hun duurzame huis, gemaakt van voornamelijk hout en gerecyclede materialen, willen de studenten via hun concept (genaamd "ripple") een voorbeeld zijn voor de bouwindustrie en daarnaast de bewoner aanmoedigen een duurzamer leven te leiden door dit aantrekkelijk en gemakkelijk te maken. Zo kan duurzaamheid zich als een druppel steeds verder verspreiden en anderen weer inspireren.

Team VIRTUe deed mee aan de Solar Decathlon Europe, een wedstrijd tussen universiteitsstudenten met duurzaam bouwen en leven in steden als thema. Dit jaar deden 18 teams van verschillende universiteiten uit 11 landen mee en op 24 juni heeft Team VIRTUe de 2e plaats behaald. Na afloop van de competitie in Duitsland komt het huis weer terug in Nederland en organiseert de Volksbank een wedstrijd met een kosteloos verblijf in dit duurzame huis als prijs.

Energievraag reduceren met techniek

Het VIRTUe team heeft het smart system EQUI ontwikkeld. Met dit systeem wordt op innovatieve wijze de energievraag gereduceerd door positief gebruikersgedrag te stimuleren. EQUI is een smart home interface dat de bewoners helpt hun energieverbruik te monitoren en evalueren en huishoudelijke apparaten automatisch kan aanzetten op een gunstig energiemoment. Librium is het brein achter het energiesysteem, dat het energieverbruik en de energieopslag en andere slimme systemen in het huis beheert.​

Ingepakt met zonnepanelen

Het huis is 'ingepakt' in zonnepanelen, die aan drie zijden zijn geïntegreerd in het ontwerp van de gevel en zo de hele dag zonlicht opvangen. De zonnegevel maakt het dak tot een bruikbare ruimte voor de bewoners en verwelkomt groen dat de biodiversiteit stimuleert. Dankzij de innovatieve technologie voor kleurafstemming en het unieke rasterpatroon dat op de zonnepanelen is aangebracht, gaat het zonnesysteem naadloos over in de houten gevel. De noordzijde van de gevel herbergt een vogel- en vleermuizenhotel.

Slim waterbeheer

De vrije ruimte op het dak, die ontstaat door het plaatsen van de zonnepanelen op de gevel, wordt gebruikt als gemeenschappelijk terras en biedt plaats aan planten voor de biodiversiteit in de stad. Het groene dak verlaagt de druk op de riolering, heeft een passief koelend effect en zuivert de lucht. Een toegepaste innovatie is het debietregelsysteem van het wateropvangdak (retention roof flow control system), dat de regenval in het dak kan opslaan en op basis van de weersvoorspelling kan kiezen om het water vrij te geven wanneer de druk op het rioolstelsel lager is.

Sociale interactie

Het huis is niet alleen slim gemaakt met technische snufjes. Sociale interactie en duurzaam leven spelen ook een belangrijke rol in het huis. Zo is het huis ingedeeld in twee studio's met daarnaast een knusse gemeenschappelijke ruimte waar apparaten staan die goed te delen zijn of niet dagelijks nodig zijn, zoals een oven, koelkast en wasmachine. In de muur tussen de studio's en de gemeenschappelijke ruimte zit een luik dat opengezet kan worden voor extra interactie of juist gesloten voor meer privacy.

Bekijk onze videoserie over duurzaam wonen

Om anderen te inspireren werken we aan een videoserie over duurzaam wonen waarin het huis van de studenten van de TU Eindhoven de hoofdrol speelt. In deze videoreeks komen experts van de Volksbank en andere specialisten aan het woord die vertellen hoe duurzaam wonen toegankelijker kan worden en hoe wij daar als samenleving aan kunnen bijdragen. De eerste aflevering met als onderwerp 'duurzaam en biobased bouwen' bekijk je hier.

De toekomst van Duurzaam Wonen I Duurzaam bouwen

Trailer | VIRTUe en het duurzame huis van de toekomst

Waarom de Volksbank dit huis sponsort

Voor de Volksbank biedt dit innovatieve project waardevolle inzichten. Hoe kunnen we bijvoorbeeld in de toekomst duurzaam wonen? Deze inzichten worden meegenomen in de ontwikkelingen van onze duurzame proposities op woongebied. "De woningmarkt verduurzamen kun je moeilijk alleen. Daarom stellen we na de wedstrijd samen met de studenten en andere betrokken partijen een onderzoeksprogramma op om van de woning te blijven leren en deze inzichten mee te nemen naar de toekomst", aldus Jeroen Dijst, directielid de Volksbank.

Gratis advies van Woningverbeteraars, een initiatief van de Volksbank

Jouw woning eenvoudig verduurzamen? Zo doe je dat!

Bekijk ook

Deel dit artikel