De Volksbank logo de volksbank

Ratings duurzaamheid

De Volksbank wil een relevante en positieve bijdrage leveren aan de maatschappij met een focus op financiële weerbaarheid en duurzaamheid. Onafhankelijke instellingen beoordelen ons beleid en onze activiteiten op het gebied van duurzaamheid. Diverse partijen geven de Volksbank hoge scores voor haar duurzaamheidsbeleid. De resultaten hiervan staan op deze pagina.

Sustainalytics

Sustainalytics doet wereldwijd onderzoek naar het beleid van bedrijven op het gebied van onder meer duurzaamheid en corporate governance. De Volksbank heeft een leidende positie met een score van 88 voor ESG prestaties, per juni 2019. Deze hoge score komt volgens Sustainalytics voort uit de leidende positie die de Volksbank inneemt in environmental, social en governance issues.

ISS-oekom

ISS-oekom research waardeert bedrijven wereldwijd op hun duurzame investeringsbeleid. De Volksbank kreeg in juli 2019 een B rating van ISS-oekom en behoort hiermee tot de drie leiders binnen de financiële sector (Mortgages and Public sector). De score weerspiegelt ‘de integratie van duurzame en sociale aspecten in de bedrijfsvoering en het beleid van de Volksbank’.

DZ Bank

In het EESG-rating model van DZ Bank scoort de Volksbank 82 punten. Dit is per december 2018 de hoogste score binnen de bankensector. Het gemiddelde voor alle sectoren is 44 punten. De sectorspecifieke duurzaamheidsdrempel voor banken is 54 punten. De Volksbank schendt geen exclusiecriteria en is niet betrokken bij eventuele grove EESG-controverses. De Volksbank is geclassificeerd als duurzaam en heeft de DZ Bank Seal of Quality for Sustainability 12/2018 ontvangen. De economische sustainability factor berekend in het DZ Bank-model is positief (1.15).

DZ Bank Seal of Quality
Sustainability Rating (EESG)
MSCI ESG Ratings assessmentIn 2018, heeft de Volksbank de rating A (op een schaal van AAA-CCC) gekregen in de MSCI ESG Ratings assessment.

Eerlijke Bankwijzer
In de beleidsupdate van 2018 zijn de zeven belangrijkste Nederlandse banken onderzocht door de Eerlijke Bankwijzer. Sinds 2017 is het ASN Duurzaamheidsbeleid van toepassing op de gehele Volksbank en dus op ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Daarom beoordeelde de Eerlijke Bankwijzer voor het eerst in 2018 de Volksbank als geheel bij de beleidsupdate. De Volksbank scoort bij dit onderzoek gemiddeld het beste. Bekijk de beleidsscores van alle banken en een overzicht van onze praktijkscores van 2018 en 2019.

Deel dit artikel