De Volksbank logo de volksbank

Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een een samenwerkingsverband van Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. De Eerlijke Bankwijzer onderzoekt twee dingen: wat hebben banken in hun beleid vastgelegd over investeringen, en hoe is de praktijk? Het onderzoek naar het beleid heet de Beleidsupdate en vindt iedere twee jaar plaats. Daarnaast voert de Eerlijke Bankwijzer jaarlijks twee praktijkonderzoeken uit.

Beleidsupdate 2018

In de beleidsupdate van 2018 zijn de zeven belangrijkste Nederlandse banken onderzocht door de Eerlijke Bankwijzer. Sinds 2017 is het ASN Duurzaamheidsbeleid van toepassing op de gehele Volksbank en dus op ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS. Daarom beoordeelde de Eerlijke Bankwijzer voor het eerst in 2018 de Volksbank als geheel bij de beleidsupdate. De Volksbank scoort bij dit onderzoek gemiddeld het beste. Bekijk de scores van alle banken. Zie ook het nieuwsartikel hierover.

Overzicht praktijkonderzoeken 2018 en 2019

Uit het praktijkonderzoek ‘Dierenwelzijn’ (februari 2018), waarin onderzoek is gedaan naar investeringen in bedrijven die kippen- en varkensvlees produceren en verkopen, kwam naar voren dat de Volksbank niet investeert in de onderzochte bedrijven. Dit is het resultaat van het strenge dierenwelzijnsbeleid van de Volksbank.

In het praktijkonderzoek 'Beleggingen in energiebedrijven' (november 2018) is onderzoek gedaan naar de financiering van energiebedrijven door de zeven banken en zeven verzekeringsmaatschappijen. Daaruit blijkt dat de Volksbank samen met Triodos het beste scoort. De Volksbank financiert alleen de productie van duurzame energie en niet van fossiele energie. De overige banken en verzekeringsmaatschappijen financieren slechts tussen 0 en 16 procent duurzame energie, en dus tussen 100 en 84 procent fossiele energie.

Uit het praktijkonderzoek ‘Controversiële Wapenhandel’ (juni 2019) van de Eerlijke Bankwijzer bleek dat de Volksbank niet investeert in de dertien bedrijven die in het onderzoek naar voren kwamen als betrokken bij wapenhandel met landen die mensenrechten schenden of in conflict zijn. Dit is het resultaat van het beleid van de Volksbank om de wapensector uit te sluiten.

In juli 2019 bleek uit het praktijkonderzoek ‘Plastic financieringen’ dat de Volksbank niet in de geselecteerde schaliegas- en plasticbedrijven investeert. Dit komt omdat de Volksbank de fossiele grondstoffensector uitsluit. De Eerlijke Bankwijzer merkte verder op dat Ethyleen alleen bij de Volksbank expliciet wordt genoemd in de uitsluitingscriteria.

Deel dit artikel