Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

"We mogen best wat meer verantwoordelijkheid nemen voor een betere wereld"

Bij de Volksbank zetten we ons in voor een maatschappij waarin mensen in een gezond klimaat kunnen leven, wonen en werken. Nu én in de toekomst. Zo zetten we bijvoorbeeld zelf alles op alles om in 2030 een 100% klimaatneutrale bank te zijn. In Nederland zijn veel grote én kleine bedrijven die willen bijdragen aan een betere wereld. En dat hoeft helemaal niet groots te zijn, dat kan ook heel bescheiden. Gewoon door bewuste keuzes te maken. We geven deze bewuste ondernemers graag een podium. Zo helpen we hen om anderen bewust te maken en te inspireren.

500 daan timmerman ondernemen volksbank 58538

Daan Timmerman is hairdresser en zelfstandig ondernemer. Ze gebruikt en ontwikkelt producten die goed zijn voor mens en milieu.

"De afgelopen jaren ben ik steeds bewuster gaan leven, en steeds meer richting een vegan levensstijl gegaan. Dat bewustzijn heb ik doorgetrokken in mijn zaak, door te werken met productlijnen die goed zijn voor mens én milieu. Ze beschadigen het haar of je huid niet, ze zijn stuk voor stuk proefdiervrij en hebben een minimale impact op het milieu.

Ik zie dat er al veel bewuste kappers zijn, maar ik denk dat er nog wel wat winst te behalen is. Want ik vind dat we als kappers best wat meer verantwoordelijkheid mogen nemen. Ook om dat bewustzijn over te dragen aan klanten. Klanten weten vaak niet wat wel of niet goed is aan een product. Daarom vertel ik nieuwe klanten graag over de producten die ik gebruik en waarom.

Een van de verzorgingslijnen die ik gebruik zit zelfs in een biologisch afbreekbare verpakking; de flesjes zijn gemaakt van suikerriet. Bovendien zie ik keer op keer dat de producten ook nog eens beter werken; het haar gaat meer glanzen, het is niet meer droog en ziet er verzorgd uit. Daarnaast gebruik ik een biologische verflijn, waarmee ik ook grijs haar kan dekken. Het resultaat is iets transparanter, maar ik vind dat juist heel mooi, het oogt veel natuurlijker. Voor het oplichten van haar blijft helaas altijd een stukje chemie nodig, wel gebruik ik producten zonder ammonia.

Een klant van mij kwam laatst met een app. Daarmee kun je precies zien hoeveel van een schadelijke stof in een verzorgingsproduct zit. Dan blijken zelfs producten die zich groen presenteren, dat niet helemaal te zijn. Je moet dus goed blijven opletten. Mijn advies aan andere kappers zou dan ook zijn om je producten eens goed door te lichten. Sta je echt achter de producten die je op het hoofd van je klanten aanbrengt? Hoe schadelijk zijn ze voor het milieu? Ik sta altijd open voor vragen van collega-kappers hierover. Ik denk ook zeker dat we elkaar meer mogen inspireren om te ‘vergroenen’. Deel je kennis en leer van elkaar. Dat is toch veel meer van nu?

Ik ben altijd bezig om te lezen over nieuwe producten, over onderzoeken die zijn gedaan. Om te kijken waar ik nog meer kan bereiken voor de gezondheid van mijn klanten en voor het milieu. Ik praat met mensen, deel mijn ideeën en zo kom je steeds een stap verder. Iets wat bijvoorbeeld nu al een paar jaar in mijn hoofd zit, is om een alternatief te vinden voor de folie die je gebruikt om highlights aan te brengen. Want denk eens aan de duizenden kilo’s folie die nu per jaar in de vuilnisbak belanden. Er is nu al duurzaam papier dat de folie kan vervangen. Dit hoop ik binnenkort te kunnen testen; het is nog wat lastig verkrijgbaar in Nederland. Ondertussen ben ik aan het kijken of ik zelf iets duurzaams kan ontwikkelen ter vervanging van de folie. Als de ervaringen positief zijn, ga ik het misschien zelf wel verkopen.

Of milieuvriendelijke, biologische producten relatief duurder zijn? Dat valt best wel mee. Zelf kies ik bewust voor iets minder marge, en kan hierdoor wel vierkant achter mijn producten staan."

Deel dit artikel

Actueel