Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Transactie Monitoring Nederland unieke stap in strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering

Vandaag maakte de Nederlandse Vereniging van Banken bekend dat de Volksbank, ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos Bank hebben besloten om in de gezamenlijke strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering Transactiemonitoring Nederland (TMNL) op te richten.

500 kapitaaluitkering kantoor utrecht website 2 10000

In Nederland wordt naar schatting jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen. Dit geld is afkomstig uit bijvoorbeeld drugshandel, mensenhandel of afpersing. Criminelen doen er alles aan om de herkomst van hun criminele geld te verhullen door gebruik te maken van meerdere banken.

Gebleken is dat gezamenlijke transactiemonitoring criminele geldstromen en netwerken nog beter en scherper in kaart kan brengen, in aanvulling op wat banken individueel met eigen transactiedata kunnen doen. TMNL vormt daarmee een belangrijke aanvulling op onze eigen activiteiten op het gebied van transactiemonitoring. De ondertekening van de aandeelhoudersovereenkomst voor de oprichting van TMNL vond plaats in Amsterdam.

Pieter Veuger, CFO, was namens de Volksbank aanwezig bij de ondertekening. Over het belang van deze essentiële gezamenlijke stap zegt hij het volgende: “Het beeld dat iedere bank afzonderlijk van een klant heeft naar aanleiding van een ongebruikelijke transactie is soms beperkt en slechts een deel van het complete plaatje. Daarom is de Volksbank blij dat TMNL wordt opgericht. Samenwerking tussen banken zorgt voor betere en effectievere analysemogelijkheden voor het herkennen van patronen en het uitwisselen van kennis. Vanuit onze maatschappelijke rol om het financiële systeem integer te houden dragen wij hier graag aan bij.”

Meer weten?

Lees het persbericht van de NVB , inclusief de animatie en infographic .

Deel dit artikel

Actueel