Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Groene score bij genderonderzoek Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer heeft de resultaten gepresenteerd van het onderzoek “Van glazen plafond tot fabrieksvloeren: Nederlandse banken en hun acties op gender”. Van de onderzochte banken scoorde de Volksbank het beste, we behaalden als enige bank een groene score.

Gender 1

Waar is onderzoek naar gedaan?

Er is onderzoek gedaan naar de aanpak van genderongelijkheid bij 7 Nederlandse Banken: ABN Amro, de Volksbank, ING, Rabobank, NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot Kempen. Er is gekeken naar hoe banken genderongelijkheid intern aanpakken maar ook hoe zij het extern integreren in de due diligence (risicoanalyse) richting klanten en investeringen.

De beste score

Van de onderzochte banken scoorde de Volksbank het beste en behaalde als enige bank een groene score en daarmee een voldoende. Positief was de Eerlijke Bankwijzer over het feit dat de Volksbank onderzoek heeft gedaan naar de loonverschillen tussen mannelijke en vrouwelijke medewerkers – slechts één andere bank heeft zo’n onderzoek gedaan. Verder viel het de Eerlijke Bankwijzer op dat alleen de Volksbank en Triodos richting klanten en investeringen een ‘zero tolerance’-beleid hanteren wat betreft genderdiscriminatie eisen.

In 2018 is er ook onderzoek gedaan naar het thema Gender. Ook toen scoorde de Volksbank het beste, maar nog wel onvoldoende (oranje score, met als cijfer een 5). De nieuwe groene score laat dus een mooie verbetering zien.

Een voldoende, maar we willen beter

Hoewel de score van de Volksbank nu voldoende is, is er nog wel ruimte voor verbetering. Zo noemt de Eerlijke Bankwijzer de “ondervertegenwoordiging van vrouwen in de hogere functieniveaus binnen de bank” als een serieus verbeterpunt. Ondanks dat we het hoogst in vergelijking met de andere banken scoorden, kregen we slechts 6,5 van de 12 punten voor het genderbeleid dat we voeren richting klanten en investeringen. Het Expertisecentrum Duurzaamheid van de Volksbank is in gesprek met de betrokken afdelingen om te kijken wat voor verbeteringen we kunnen realiseren.

Over de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX and World Animal Protection. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau SOMO.

Deel dit artikel