De Volksbank logo de volksbank

Duurzaam investeren en beleggen voor een beter klimaat

Wij zetten ons in voor een maatschappij waarin mensen in een gezond klimaat kunnen leven, wonen en werken. Nu én in de toekomst. Dat nemen we heel letterlijk: we zetten alles op alles om in 2030 een 100% klimaatneutrale bank te zijn. Bijvoorbeeld door met al onze bankmerken duurzaam te investeren en beleggen.

"We mogen meer verantwoordelijkheid nemen voor een betere wereld"

In Nederland zijn veel grote én kleine bedrijven die willen bijdragen aan een betere wereld. En dat hoeft helemaal niet groots te zijn, dat kan ook heel bescheiden. Gewoon door bewuste keuzes te maken. We geven deze bewuste ondernemers graag een podium. Zo helpen we hen om anderen bewust te maken en te inspireren.

Lees het interview met Daan Timmerman, hairdresser en zelfstandig ondernemer.

“Wij zijn echte idealisten”

“Waar ik voor ga? Dat we binnenkort een complete woonwijk kunnen financieren. Van top tot teen gebouwd met duurzame, natuurlijke materialen”. Emmelien Venselaar denkt groot én in mogelijkheden. Net als Freek Geurts, haar collega bij het Expertisecentrum Duurzaamheid waar het duurzaamheidsbeleid wordt gemaakt van de Volksbank en haar merken. In gesprek met twee gedreven duurzame denkers over impact meten en de sociale kant van duurzaamheid.

Lees het interview

Klimaatneutraal in 2030

Klimaatneutraal zijn betekent dat je evenveel C02 vermijdt als uitstoot. Ambitieus maar haalbaar. We weten dat het kan, want ASN Bank is als pionier op het gebied van duurzaam bankieren nu al volledig klimaatneutraal. We bereiken dit doel door duurzame keuzes te maken in al onze beleggingen en kredietportefeuilles en in onze interne bedrijfsvoering. Maar ook door klanten te stimuleren om hun woning te verduurzamen en met groene obligaties.

Zo pakken we dat aan

Volksstemmen: Hoe klimaatneutraal ben jij?

Veel Nederlanders maken zich net als wij zorgen over het klimaat en willen graag bijdragen aan een duurzamere toekomst. Natuurlijk ontkomen we er niet aan dat ons gedrag soms ook negatieve gevolgen heeft, maar daar staan steeds vaker ook goede acties tegenover. Als deze twee in balans zijn ben je klimaatneutraal. Met de vraag 'Hoe klimaatneutraal ben jij? zijn we de straat op gegaan.

Duurzaam beleggen bij onze merken

Als Nederlandse belegger heb je een steeds grotere keuze uit duurzame beleggingsfondsen. Maar wat is dat nou eigenlijk, duurzaam beleggen? Dankzij nieuwe Europese regels hebben beleggers nu de keuze uit drie categorieën beleggingsfondsen. Bij onze bankmerken ASN Bank en SNS kun je eenvoudig kiezen voor écht duurzame beleggingsfondsen. Zo weet je zeker dat je investeert in zaken die onze wereld vooruit helpen.

Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Duurzaam beleggen bij SNS

Van grijs naar groen met een groendak

Lucia en Wim zijn gek op hun tuin en altijd op zoek naar manieren om deze te verrijken en te vergroten. In de nieuwsbrief van ASN Bank lazen zij over het vergroenen van daken, met daarin een actie van de Volksbank i.s.m. Natuur & Milieu en Het Groene Loket. Dat bracht hen op een idee en het groendak pakket was snel besteld. Hoe verliep de aanleg en zijn ze blij met het resultaat?

Duurzaam wonen, goed wonen

Voor ons betekent duurzaam wonen, goed wonen. Nu én in de toekomst. Een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen is groen wonen. Wonen met oog voor duurzaam materiaalgebruik en de energieprestaties van de woning. Wij geloven dat we hieraan een bijdrage kunnen leveren door te focussen op het verduurzamen van de woning- en bouwsector en op duurzame woonoplossingen voor particuliere woningeigenaren.

Meer over duurzaam wonen

Volksstemmen: Duurzaam wonen, wat doe jij daaraan?

Een belangrijk onderdeel van duurzaam wonen is groen wonen. Een energiezuinige woning met gebruik van duurzame materialen. Om te ontdekken hoe Nederland hierover denkt, vragen we het de mensen op straat: duurzaam wonen, wat doe jij daaraan?

Profiteer voordelig van de zon

De Volksbank en haar merken motiveren Nederlanders om van de zon te profiteren: met een zonnepanelencampagne en een speciale actie van 150 euro korting op het eerste zonnepaneel. Wist je dat zonnepanelen minder goed werken tijdens een warme zomer? Het verkoelende effect van een groendak kan hierbij helpen. Zonnepanelen op een groendak wekken namelijk zo’n 2 tot 3 procent meer elektriciteit op. Zo kun je duurzame energie opwekken en zorg je ook voor een verbetering van de biodiversiteit.

Wat weten onze Eurowijsneuzen over het klimaat?

De Eurowijsneuzen van de Volksbank (6 t/m 8 jaar oud) zijn niet op hun mondje gevallen! Ze weten hoe je slim met geld omgaat en laten dat op hun eigen wijze weten. Deze aflevering gaat over het klimaat. Wat weten onze Eurowijsneuzen van het klimaat? En wat doen ze allemaal voor het milieu?

CO2-voetafdruk van investeringen en leningen

Piet Sprengers, manager duurzaamheidsstrategie & beleid bij ASN Bank, stond aan de wieg van het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), dat een methodiek ontwikkelde om de CO2-voetafdruk van investeringen en leningen te meten. Zeven jaar later is PCAF uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van 90 financiële instellingen dat hun impact meet.

In dit interview van eind 2020 blikt Piet terug op deze bijzondere mijlpaal.

Waarom Green Bonds belangrijk zijn voor het klimaat

Groene obligaties zorgen ervoor dat investeringen hun weg vinden naar projecten die een positieve impact hebben op het klimaat. Met ons Green Bond Framework willen we dit verder stimuleren en bijdragen aan de verdere groei van duurzame financiële markten. Hoe dat werkt, legt Sharon Bloemendal, Senior Green Funding & ESG Advisor bij de Volksbank, je uit in deze video.

"Zeg niet alleen wat je doet, doe ook wat je zegt!"

Bestuurslid Jai Tjin-A-Ton van de Jonge Klimaatbeweging vindt het hoog tijd dat de financiële sector haar verantwoordelijkheid neemt om het klimaatprobleem op te lossen. Met een oproep aan banken brengt Jai de sector in beweging.

Lees het interview met Jai Tjin-A-Ton

Jai Tjin-A-Ton, bestuurslid Jonge Klimaatbeweging

Nieuws

Deel dit artikel