De Volksbank logo de volksbank

Duurzaam investeren en beleggen

Klimaatneutrale balans in 2030

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Als maatschappelijk betrokken bank vinden we het dan ook logisch om bij te dragen aan de bestrijding hiervan. Ons doel is een klimaatneutrale balans in 2030, waarmee we netto geen CO2 uitstoten met onze beleggingen en investeringen.

Onze bankmerken toetsen alle investeringen aan ons duurzaamheidsbeleid. Dit betekent dat we wel investeren in duurzame energie, maar niet in fossiel. Maar we kijken breder. We nemen het belonings- en milieubeleid van bedrijven onder de loep. Ook kijken we naar de hoeveel biodiversiteit een bedrijf ‘kost’ en nemen dat over op onze balans. Zo kun je binnen een sector beter onderscheid maken tussen goed en minder goed presterende ondernemingen.

Duurzaam beleggen is investeren in ondernemingen die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Bij duurzaam beleggen spelen de effecten van het ondernemen op milieu en maatschappij een belangrijke rol. Bij onze bankmerken ASN Bank en SNS kun je eenvoudig kiezen voor écht duurzame beleggingsfondsen van ASN Beleggingsfondsen. Zo weet je zeker dat je investeert in zaken die onze wereld vooruit helpen.

Groene obligaties zorgen ervoor dat investeringen hun weg vinden naar projecten die een positieve impact hebben op het klimaat. Met ons Green Bond Framework willen we dit verder stimuleren en bijdragen aan de verdere groei van duurzame financiële markten. In 2020 heeft de Volksbank haar eerste ‘green senior preferred bond’ uitgegeven met een omvang van € 500 miljoen. Deze uitgifte is beloond met de Green Bond Award of the Year door Environmental Finance.

Duurzaam beleggen bij onze merken

Als Nederlandse belegger heb je een steeds grotere keuze uit duurzame beleggingsfondsen. Maar wat is dat nou eigenlijk, duurzaam beleggen? Dankzij nieuwe Europese regels hebben beleggers nu de keuze uit drie categorieën beleggingsfondsen. Bij onze bankmerken ASN Bank en SNS kun je eenvoudig kiezen voor écht duurzame beleggingsfondsen. Zo weet je zeker dat je investeert in zaken die onze wereld vooruit helpen.

Duurzaam beleggen bij ASN Bank
Duurzaam beleggen bij SNS

CO2-voetafdruk van investeringen en leningen

Piet Sprengers, manager duurzaamheidsstrategie & beleid bij ASN Bank, stond aan de wieg van het Partnership for Carbon Accounting Financials (PCAF), dat een methodiek ontwikkelde om de CO2-voetafdruk van investeringen en leningen te meten. Zeven jaar later is PCAF uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van 90 financiële instellingen dat hun impact meet.

In dit interview van eind 2020 blikt Piet terug op deze bijzondere mijlpaal.

Deel dit artikel