De Volksbank logo de volksbank

Mensenrechtenverslag van de Volksbank krijgt update

Mensenrechtenupdate 2020 855x425

Vorig jaar publiceerden wij ons eerste mensenrechtenverslag. Inmiddels is het tijd voor een update op dat verslag. In het mensenrechtenverslag kijken we naar de risico’s op schendingen van mensenrechten bij leveranciers, klanten, binnen onze eigen organisatie en bij de bedrijven waarin we beleggen. Het eerste verslag én deze update zijn gemaakt met hulp van het duurzame adviesbureau Sustainalize en zijn gebaseerd op de VN-richtlijnen voor bedrijfsleven en mensenrechten. Dit zijn de highlights uit de update:

Meest zwaarwegende mensenrechtenrisico’s

De mensenrechtenrisico’s die wij hebben geïdentificeerd als meest zwaarwegend in 2019, bevonden zich in de ASN Beleggingsfondsen. Dit waren:

  1. leefbaar loon in de kledingindustrie;
  2. leefbaar loon in de agro-foodindustrie;
  3. gezonde, veilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie;
  4. consumentenveiligheid in de farmaceutische industrie;
  5. klinische proeven in de farmaceutische industrie.

Met het oog op onze inspanningen om mensenrechten te respecteren, hebben deze kwesties onze prioriteit. In de update die we vandaag publiceren vind je een aantal concrete acties om negatieve impact op deze kwesties te verminderen en juist positieve impact te maken.

Mensenrechtendilemma’s

We hebben ook gemerkt dat verschillende collega’s binnen de Volksbank in hun dagelijkse werk te maken krijgen met dilemma’s op het gebied van mensenrechten - dilemma’s waar eenvoudige keuzes vaak niet mogelijk zijn. In de update geven we een aantal voorbeelden van zulke dilemma’s en beschrijven we hoe we daar mee omgaan, in lijn met onze missie bankieren met de menselijke maat en ons mensenrechtenbeleid.

De Volksbank en mensenrechten

Mensenrechten zijn van oudsher een cruciaal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank. Sinds 2018 past de Volksbank de uitgangspunten van dit beleid toe op al haar activiteiten. Met de publicatie van deze update op het eerste verslag willen we transparant zijn over onze impact en onze inzet om mensenrechten te respecteren.

Meer lezen? Ga naar ons (Engelstalige) mensenrechtenverslag 2020

Deel dit artikel