Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Eerste mensenrechtenverslag van de Volksbank

In februari 2019 publiceerden we samen met ASN Bank voor het eerst een verslag over mensenrechtenrisico’s. In dit verslag kijken we naar de risico’s op schendingen van mensenrechten bij leveranciers, klanten, binnen onze eigen organisatie en bij de bedrijven waarin we beleggen. Collega’s van ASN Bank en het Utrechtse duurzame adviesbureau Sustainalize leverden een belangrijke bijdrage aan dit verslag.

Mensenrechtenverslag de Volksbank

De mensenrechtenrisico’s van de Volksbank zijn geanalyseerd volgens de VN-richtlijnen voor bedrijfsleven en mensenrechten (United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights). Volgens deze richtlijnen hebben bedrijven de verantwoordelijkheid om negatieve impact op mensenrechten te voorkomen of te verminderen.

Binnen de ASN Beleggingsfondsen kijken we kritisch naar de volgende risico’s:

1. leefbaar loon in de kledingindustrie;
2. leefbaar loon in de agro-foodindustrie;
3. gezonde, veilige arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie;
4. consumentenveiligheid in de farmaceutische industrie;
5. klinische proeven in de farmaceutische industrie.

In ons Engelstalige verslag (Human Rights Report 2019) kun je lezen op welke wijze de Volksbank de negatieve impact op deze vijf risico’s wil verminderen. Dit is een continu proces. Volgend jaar brengen we weer verslag uit van de voortgang.

Interviews
De analyse is door middel van deskresearch uitgevoerd en is aangevuld met interviews met collega’s van de meest relevante afdelingen: ASN Beleggingsfondsen, ASN Duurzame Financieringen, Human Resources, Inkoop, Service Center Zakelijk Beheer en Strategie.

De Volksbank en mensenrechten
Mensenrechten zijn van oudsher een cruciaal onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van ASN Bank. Sinds 2018 past de Volksbank de uitgangspunten van dit beleid toe op al haar activiteiten. Met de publicatie van het eerste mensenrechtenverslag geven we gehoor aan de mensenrechtenafspraak in het IMVO Bankenconvenant.

Meer informatie:

Deel dit artikel