De Volksbank logo de volksbank

De situatie in Oekraïne en impact op je bankzaken

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne domineert het wereldnieuws. Ons hart gaat uit naar de mensen die hierdoor getroffen zijn. De gevolgen zijn ook in Nederland te merken. Er zijn allerlei sancties opgelegd aan Rusland, er geldt een negatief reisadvies voor Oekraïne en je merkt het aan de benzinepomp, in de supermarkt en op je energierekening: door inflatie stijgen de prijzen. Dit zorgt bij veel mensen voor onzekerheid. Wat betekent dit voor je bankzaken? En op welke manieren kun je hulp bieden - of krijgen?

Stop war ukraine home website

De situatie in Oekraïne: hoe kun je helpen?

Hulp voor alle getroffenen is van levensbelang - financieel of door zelf in actie te komen. Onze partner NLvoorelkaar, het grootste vrijwilligersplatform van Nederland, heeft de belangrijkste hulpacties verzameld op een speciale actiepagina. Op dit moment vind je hier vooral mogelijkheden om te doneren en inzamelingsacties, maar je kunt ook je eigen hulpaanbod aanmelden. Daarnaast staan er ook tips hoe je Oekraïense mensen in Nederland kunt steunen en een overzicht van alle plekken waar je vluchtelingen - o.a. uit Oekraïne - kunt helpen.​ Kijk wat je kunt doen.

Impact op je bankzaken

Vanuit de Europese Unie zijn de afgelopen periode tal van sancties opgelegd aan Rusland. Daaruit vloeien acties voort waar Nederlandse banken invulling aan geven. De sancties hebben impact op betalingen van onze klanten. Door de sancties is geld overmaken naar Rusland niet meer mogelijk. Inkomende betalingen uit Rusland zijn slechts beperkt mogelijk. We hopen op je begrip.

Transacties naar en vanuit Oekraïne zijn nog steeds mogelijk. Ook transacties naar de vier Oekraïense oblasten Donetsk, Cherson, Loehansk en Zaporizja zijn mogelijk, hoewel deze niet standaard uitgevoerd worden. Deze transacties worden case per case beoordeeld op basis van de geldende sanctieregelgeving van de Europese Unie.

Verwacht je betalingsproblemen? We staan voor je klaar

Maak je je zorgen en ben je bang dat je straks misschien je hypotheek niet meer kunt betalen? Bijvoorbeeld omdat de prijzen zijn gestegen door inflatie? Dan zijn we er voor je. Via onze bankmerken kun je bellen of mailen met een financieel coach:

Bekijk de websites van onze bankmerken voor meer informatie

Ook voor meer informatie over de impact van de huidige ontwikkelingen op je bankzaken kun je terecht op de websites van onze bankmerken:

Meer mogelijkheden voor Oekraïners in Nederland om betaalrekening aan te vragen

Met ingang van maandag 3 oktober 2022 krijgen Oekraïense vluchtelingen in Nederland meer mogelijkheden om een betaalrekening aan te vragen, met documenten die daarvoor eerder nog niet door betaaldienstverleners gebruikt konden worden. Meer informatie is beschikbaar op de website van Betaalvereniging Nederland.

Gerelateerd nieuws:

Deel dit artikel