Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Een goed divers team houdt je scherp en zorgt voor nieuwe inzichten

Herman Graaff van de afdeling Model Validatie geeft leiding aan een team met veel verschillende nationaliteiten. 5 van de 7 collega's zijn niet in Nederland geboren maar in China, Iran, Armenië, Polen en Rusland. Herman legt uit wat dat betekent voor de samenwerking en de dynamiek.

Ed267df7 0a45 4f62 b611 10d0f5d2154a image354826018516458652

Wat is jouw verklaring voor die grote verzameling nationaliteiten?

“Onze werkzaamheden zijn erg kwantitatief en we merken in de markt dat de concurrentie om hoogopgeleide kwantitatieve mensen groot is. Universiteiten en grote bedrijven worden steeds internationaler, en met name op universiteiten zien we dat veel mensen na hun PhD graag in Nederland blijven werken. “

In welke taal communiceren jullie?

“Omdat we een Europese toezichthouder hebben worden binnen de Riskafdeling (waar we onder vallen) bijna alle documenten al in het Engels geschreven. In ons teamoverleg spreken we ook Engels. Tegelijk zijn we en blijven we een Nederlandse bank. Dat betekent ook dat onze bedrijfsbijeenkomsten en onze interne communicatie in het Nederlands gaat. Om die reden vragen we onze mensen wel om het Nederlands onder de knie te krijgen.”

Hoe heeft de diversiteit in jouw team invloed op de samenwerking met andere afdelingen?

“Soms is het nog even wennen dat overleggen in het Engels gaan, maar voor de meeste afdelingen is het geen probleem. Verder wordt de diversiteit aan culturen als heel prettig ervaren.”

Wat betekent diversiteit voor jou persoonlijk?

“Een goed divers team houdt je scherp en zorgt voor nieuwe inzichten. Dat is voor mij persoonlijk niet direct gerelateerd aan iemands nationaliteit, maar vooral aan iemands persoonlijkheid en de ruimte die iemand ervaart om zichzelf te zijn. Ik heb bijvoorbeeld met veel Chinese collega’s samengewerkt met elk heel verschillende persoonlijkheden. Daarnaast waardeer ik de band die ik met collega’s van allerlei culturen op persoonlijk vlak heb opgebouwd enorm.”

Denk jij dat diversiteit voor betere resultaten zorgt?

“Ik denk het wel. Zoals ik al zei, houdt een goed divers team je scherp en zorgt voor nieuwe inzichten. Wel is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het gezamenlijke doel en de afspraken die je maakt om daar ook voor te zorgen.”

Een stelling: Om leiding te geven aan een team met diverse nationaliteiten moet je je ook in de culturen van die collega's verdiepen. Eens of oneens?

“Eens. Ik heb veel geleerd uit de feedback die ik van teamleden kreeg over bepaalde situaties die zij vanuit hun cultuur heel anders ervaren. Tegelijk helpt het bespreken hiervan hen soms ook om zich bijvoorbeeld zekerder te voelen over de manier waarop ze binnen ons bedrijf een inhoudelijk verschil van mening kunnen en mogen verwoorden. De Nederlandse cultuur is daarin toch vaak wat directer dan veel andere culturen.”

“Een goed divers team houdt je scherp en zorgt voor nieuwe inzichten” Herman Graaff Model Validatie

Deel dit artikel