De Volksbank logo de volksbank

Regie op je gegevens, ook na overlijden

Als je komt te overlijden, moeten je nabestaanden veel regelen. To do’s waar ze hun hoofd dan helemaal niet naar hebben staan. Maar als het dan toch nodig is: hoe doen ze dat als ze niet makkelijk bij je gegevens kunnen? Of niet gemachtigd zijn om jouw zaken goed af te handelen? Samen met andere partijen onderzoekt de Volksbank hoe een overlijden voor je nabestaanden wél makkelijk is af te wikkelen. Hoe? Met behulp van een digitale kluis.

Datawallet

Bij een overlijden moeten je nabestaanden heel wat regelen, bij allerlei instanties. Denk alleen al aan de arts die de verklaring van overlijden moet afgeven. De gemeente waar je het overlijden moet melden, de uitvaartverzekeraar, en de notaris voor het testament en de verklaring van erfrecht. De bank doet de afwikkeling van de financiën. Omdat dit zorgvuldig moet gebeuren, gaat bij een overlijden eerst alles op slot en op zwart. Totdat duidelijk is wie de erfgenamen zijn. Dit leidt soms tot de ongewenste situatie dat nabestaanden een overlijden pas later melden, zodat zij eerst nog de nodige geldzaken kunnen regelen. Daarnaast moeten we klanten vaak verwijzen naar de notaris voor de benodigde stukken. Wat voor nabestaanden een kastje-naar-de-muur-ervaring oplevert. Pas als alle stukken binnen zijn, kunnen we hen verder helpen en het overlijden afwikkelen.

Hoe mooi zou het zijn als nabestaanden direct alles kunnen regelen met een digitale akte van overlijden en verklaring van erfrecht? Zo kunnen we klanten en nabestaanden ondersteunen in deze moeilijke tijd, en verstevigen we de klantrelatie.

Hoe het werkt

Stel je voor: een digitale kluis – oftewel data-wallet – waarin jouw gegevens veilig zijn opgeslagen. Tijdens je leven spreek je met iemand af dat bij jouw overlijden hij of zij als vertegenwoordiger voor jouw gegevens zorgt. Zodra je overlijdt, krijgt deze persoon toegang tot de afgesproken delen van je data-wallet. En waar nodig: de wettelijke toestemming om je gegevens te gebruiken om alles goed te regelen als jij er niet meer bent.

Heeft de bank de verklaring van erfrecht nodig? De begrafenisondernemer je wensen voor de uitvaart? Je nabestaanden je testament? Ze sturen een dataverzoek naar je kluis, waarna jouw vertegenwoordiger toestemming kan geven.

Bekijk de video voor een impressie.

Keteninitiatief

Het project is een potentieel keteninitiatief van overheid, notariaat, banken en verzekeraars. Naast de Volksbank werken nu onder andere ook de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie en DELA mee aan het project. De data-wallet komt van Schluss, een Nederlandse start-up waar de Volksbank al jaren mee samenwerkt om oplossingen voor veilig beheer en delen van gegevens te onderzoeken.

Waar staan we nu

Deze innovatie komt voort uit een hackathon van de overheid ‘Regie op Gegevens’. De Volksbank heeft hieraan samen met Schluss meegedaan en een prijs gewonnen. Vervolgens is het idee uitgewerkt in een klikbare demo en succesvol getest met gebruikers. In de volgende stap realiseren we een werkende proefopstelling met echte data. Deze zullen we opnieuw testen met gebruikers en bediscussieren met de betrokken organisaties. Uiteindelijk resulteert dit hopelijk in een keteninitiatief, waarvoor ook nieuwe partijen van harte welkom zijn om zich aan te sluiten.

Achtergrond

De data-deel-economie komt steeds dichterbij. De bedoeling is dat je daarmee de regie krijgt over je eigen gegevens en identiteit via een app: een data-wallet, op je mobiele telefoon. De EU heeft dit zelfs voorjaar 2021 verplicht gesteld aan alle lidstaten. Binnen een jaar moeten de eerste pilots draaien. En in 2025 moet dit data-econsysteem volwassen zijn. De data-deel-economie is breed toepasbaar, zoals op de situatie van nabestaanden bij overlijden. Maar bijvoorbeeld ook op het afsluiten van een hypotheek, waar we eerder al over schreven. Behalve dat je controle hebt over je eigen gegevens, is het voordeel van de wallet dat diensten van bedrijven, een stuk sneller en efficiënter worden.

Ben jij een partij in de keten en wil je je aansluiten bij dit initiatief? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel