Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

Digitale identiteit: naar een betrouwbaar data-ecosysteem

Met nieuwe Europese wetgeving als AVG en PSD2 neemt het delen van financiële data een grote vlucht. Er zijn steeds meer ontwikkelingen die het delen van data mogelijk maken. Maar hoe doen we dat in een betrouwbaar en veilig systeem waar je zelf ‘in control’ bent? En welke rol speelt de Volksbank daar in?

Digitale identiteit data ecosysteem volksbank

Overheid: regie op gegevens

Zo heeft de overheid al een MijnOverheid waar alle burgers bepaalde data kunnen inzien en downloaden. Vanuit haar ‘NL DIGI Beter agenda stimuleert de overheid ook het ontwikkelen van een ‘digitale identiteit’ voor bedrijven en burgers. Het programma Regie op Gegevens heeft als doel om de regie op data van burgers te vergroten.

Digitaal Medisch dossier

In de medische wereld wordt al jaren gewerkt aan een digitaal medisch dossier. Recentelijk zijn hier belangrijke stappen gezet met de MedMij standaard. MedMij zorgt ervoor dat iedereen die dat wil kan beschikken over zijn gezondheidsgegevens in een zelfgekozen persoonlijke gezondheidsomgeving (app of web) en deze veilig kan uitwisselen met zorgprofessionals.

Personal Data Manager

Diverse fintechs zoals Schluss, IRMA en Financieel Paspoort ontwikkelen oplossingen voor Personal Data Management. Apps waarmee je persoonlijke data uit verschillende bronnen haalt (overheid, bedrijven, zorg, …). Je verzamelt data en maakt ze geschikt om, na jouw toestemming, te delen met digitale dienstverleners waarvan jij gebruik wilt maken. In deze Data Manager zie je welke data je, met wie, voor welk doel en voor hoe lang deelt en/of intrekt.

Nieuw data-ecosysteem

Alles bij elkaar ontstaat er op dit moment een nieuw ecosysteem dat in de toekomst dataverkeer faciliteert met gemak voor de gebruiker. Maar… wel een data-ecosysteem met specifieke eisen als:

  • Veiligheid
  • Betrouwbaarheid
  • Onafhankelijkheid
  • Individuele autonomie

Mijn data beheren

De behoefte groeit aan een ‘eigen’ goed beveiligde plek die je data ‘connect’ en waar je jouw data beheert en controleert. Een plek waar je organisaties, met jouw toestemming, je beveiligde data deelt (je bepaalt zelf wat en hoeveel) voor het leveren van diensten die voor jou belangrijk zijn. Daar werkt het overheidsprogramma Regie op Gegevens aan.

Financiële én data onbezorgdheid

Het doel van De Volksbank is Financiële Onbezorgdheid én Data Onbezorgdheid voor iedereen. Door te helpen alles van waarde goed te beschermen. Je geld, maar óók je data. Dat is voor ons digitaal bankieren met de menselijke maat.

Samen werken aan een nieuw data-ecosysteem

De Volksbank denkt en doet mee in het overheidsprogramma Regie op Gegevens om het nieuwe data-ecosysteem werkelijkheid te laten worden. Samen met de overheid, maatschappelijke partijen, bedrijven en start-ups. Deze samenwerking is essentieel om een breed maatschappelijk gedragen oplossing te realiseren. Eentje die je helpt om al je data veilig en goed te beheren.

Meer informatie

Wil je meer weten over digitale identiteit en het nieuwe data-ecosysteem? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel