De Volksbank logo de volksbank

De Volksbank Datavisie in de praktijk

Ik ben eigenaar van mijn eigen persoonlijke gegevens. Het is mijn data, dus ik bepaal welke gegevens waar worden gebruikt. Dat is de datavisie van de Volksbank. Met meerdere Proof of Concepts (POC’s) brengen wij deze visie in de praktijk. Want nu je steeds meer financiële data kunt delen, is het extra belangrijk dat dat op een bewuste en verantwoorde manier gebeurt.

Datavisie in de praktijk volksbank

Onze datavisie in het kort

In onze datavisie staat onder andere dat we altijd zo transparant mogelijk zijn, bijvoorbeeld over hoe je data wordt ingezet om onze dienstverlening te verbeteren. Je privacy staat hierbij altijd voorop. Het is jouw data, dus jij bepaalt.

  • Je bent zelf eigenaar van je persoonsgegevens. Het zijn jouw data, dus jij bepaalt.
  • We verkopen nooit je data. We verdienen ons geld met bankactiviteiten, zoals je dat van ons mag verwachten.
  • Je bepaalt zelf in welke mate we je persoonsgegevens kunnen gebruiken of vrijgeven. Vrijgeven doen we alleen met jouw expliciete opdracht, tenzij we het wettelijk verplicht zijn. Dan doen we dit ook zonder jouw toestemming.
  • We gebruiken je persoonsgegevens om je beter te leren kennen. We hebben je persoonsgegevens paraat en passen ons eventuele advies daarop aan.
  • Geef je ons de opdracht om actief mee te denken over je financiële situatie? Dan gebruiken we hiervoor je persoonsgegevens.
  • We beheren je persoonsgegevens altijd met dezelfde zorgvuldigheid en betrouwbaarheid als je (spaar)geld. Je hebt altijd inzicht, en kunt zelf je persoonsgegevens wijzigen en je toestemming bijstellen.

Hoofdschakelaar

Met de introductie van PSD2 heeft de Volksbank de ‘hoofdschakelaar’ ontwikkeld. Klanten moeten eerst deze hoofdschakelaar aanzetten, voordat ze betaalgegevens met een nieuwe betaalpartij delen. Hiermee helpen we klanten om zelf controle te houden over hun financiële data. De Volksbank wil hiermee niet blokkeren dat klanten hun data delen, maar wel hulp bieden om hier verstandig mee om te gaan en zodoende bewustzijn te creëren van mogelijkheden en risico’s.

Datavisie in de praktijk: proof of concepts (POC’s)

Met POC’s willen we onze datavisie verder realiseren, evalueren en in de praktijk brengen. Dat doen we door het ontwikkelen van verschillende use cases samen met maatschappelijke partijen, bedrijven en start-ups om verantwoord en veilig data te delen voor relevante klantvragen.

1) POC: Check je studieschuld

Use case
‘Ik wil mijn studieschuld checken bij DUO, zodat ik deze data kan delen – via mijn datawallet van Schluss – met de Volksbank (en evt. andere banken) voor een hypotheekaanvraag bij mijn hypotheekadviseur.’

2) POC: Een hypotheek in één dag met mijn gevalideerde persoonlijke gegevens

Use case
‘Ik wil mijn gegevens digitaal verzamelen bij overheden en bedrijven en delen met mijn hypotheekadviseur voor een hypotheekaanvraag.’

3) POC: Een vertegenwoordiger machtigen om regie te voeren over (delen) van mijn gegevens

Use case
‘Ik wil iemand anders kunnen machtigen om regie te voeren over mijn gegevens als ik het (even) niet meer kan (ongeval of overlijden).’

Duik mee de use cases in

In onze volgende blogs nemen we je dieper mee in onze use cases. We vertellen over onze aanpak, de samenwerking met partijen als Schluss en DUO, het ontwikkelen, testen en evalueren.

Heb jij een use case om veilig financiële data te delen waar onze klanten op zitten te wachten? Laat van je horen. Dan onderzoeken we samen de mogelijkheden.

Deel dit artikel