De Volksbank logo de volksbank

Zo leren we jongeren goed omgaan met geld

Eurowijs

Jong geleerd is oud gedaan. Het is belangrijk om kinderen al jong te leren goed met geld om te gaan. Dit geeft ze een stevige basis om de juiste keuzes te maken en zo geldproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Financiële educatie zit niet standaard in het lespakket. Daarom is de Volksbank in 2013 gestart met het beschikbaar stellen van gratis Eurowijs lesmateriaal aan scholen en geven onze medewerkers gastlessen op scholen.

Bij alles wat we doen, vragen we ons af: hoe wordt de Nederlandse samenleving hier beter van? Inderdaad, als geheel. Omdat we juist als bank, met al onze medewerkers, vier bankmerken, onze klanten en iedereen daaromheen een voortrekkersrol kunnen vervullen. Wij zijn trots dat bijna de helft van de basisscholen in Nederland het Eurowijs lesmateriaal elk schooljaar inzetten om leerlingen slim te leren omgaan met geld. Zo leggen we samen een belangrijke basis voor het aanleren van financiële vaardigheden bij kinderen en jongeren.

Elk jaar bereiken we met het lesmateriaal van Eurowijs gemiddeld 200.000 leerlingen die aan de slag gaan met de materialen. Dit zijn leerlingen uit het basis,- middelbaar en speciaal onderwijs.

Wij zijn trots! Want leerkrachten die het lesmateriaal van Eurowijs hebben gebruikt geven ons een 8,5 en maar liefst 98% van de leerkrachten raadt het lesmateriaal aan, bij een collega!

Waarom Eurowijs al sinds 2013 op de onderwijsagenda staat

Hilde Krens, manager financiële educatie bij de Volksbank en moeder van twee zoons, is initiatiefnemer van Eurowijs en de kinderwebsite Eurowijskids. Ze heeft sinds de oprichting in 2013 met het lesprogramma als doel: alle leerlingen in het basisonderwijs bereiken. ,,Zelf zag ik als moeder dat geld vaak pas ter sprake komt als er iets aan de hand is,'' zegt Hilde. ,,Gedoe. Je kind wil iets onbetaalbaars hebben, heeft geen benul van wat iets kost, kan niet sparen of juist niet uitgeven. Maar heb je het er in een ontspannen setting over, dan is het leuker en leerzamer. Daarbij is de vaardigheid om gezond met geld om te kunnen gaan, van levensbelang.'' Lees het verhaal van Hilde waarom Eurowijs op de onderwijsagenda staat.

Lesmateriaal en online lessen

Het lesmateriaal van Eurowijs is er voor alle groepen van het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Elk schooljaar opnieuw kunnen leerkrachten het lesmateriaal gratis bestellen op de website van Eurowijs. De les is opgebouwd uit drie filmpjes over uiteenlopende onderwerpen waarover de leerkracht met de leerlingen in gesprek gaat. Daarnaast maken de leerlingen verschillende opdrachten en wordt de les afgesloten met de Eurowijsheidjes. Wil je, als leerkracht, nog meer aandacht voor geld in de klas? Er zijn naast het fysieke lesmateriaal ook nog extra rekenbladen, downloads en online lessen. Kijk op: eurowijs.nl

Kosteloos te bestellen

Ben je leerkracht? Bestel lesmateriaal voor jouw groep of klas

Leerkracht aan het woord over het Eurowijs lesmateriaal

Jaydee de Vos is leerkracht in groep 5 op een basisschool in Ruinerwold. Jaydee: “Het is erg belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren om te gaan met geld om zo in de toekomst geldproblemen te voorkomen. Ik ben erg enthousiast over het lesmateriaal van Eurowijs. Deze zijn mooi vormgegeven, aantrekkelijk voor kinderen en werken voor mij als leerkracht enorm prettig" Lees het verhaal van juf Jaydee

Website voor kinderen en spreekbeurtpakket

Naast het gratis lesmateriaal van Eurowijs is er ook een website voor kinderen: Eurowijskids.nl. Via deze website vinden kinderen antwoord op al hun vragen over geld en bank gerelateerde zaken. Voor kinderen heeft de Volksbank twee spreekbeurtpakketten beschikbaar:

Zo leer je omgaan met geld

De Eurowijsneuzen van de Volksbank (6 t/m 8 jaar oud) zijn niet op hun mondje gevallen! Ze weten hoe je slim met geld omgaat en laten dat op hun eigen wijze weten.

Eurowijsneuzen over cadeautjes

Eurowijsheidjes over pincodes

Met Everon Jackson Hooi en Naomi van As

Eurowijsneuzen over het klimaat

Eurowijsheidjes over vervalst bankbiljet

Eurowijsneuzen over de euro

Deel dit artikel