Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank

‘Beter voor elkaar’ in Amsterdam: gratis kleding en speelgoed voor gezinnen onder bijstandsniveau

Op zaterdag 12 december openden medewerkers van SNS in Amsterdam-Zuidoost een gratis kleding- en speelgoedwinkel, waar meer dan 50 gezinnen die onder bijstandsniveau leven, op 12 en 13 december op afspraak gratis konden komen shoppen; voor broodnodige winterkleding, nieuw speelgoed, of om met Kerst toch een cadeautje onder de boom te kunnen leggen. Het werd een dag met een gouden randje; voor onze collega’s, maar nog veel meer voor de lokale bewoners.

Amsterdam actie beter voor elkaar

Monique Mentjox is één van de collega’s van het Amsterdamse team dat dit mogelijk heeft gemaakt, in samenwerking met lokale organisaties als Maatschappelijke Dienstverlening Zuidoost, Buurtgezinnen en Big Brother, Big Sister. Al weken van tevoren is gestart met het inzamelen van spullen. Om alles in lijn met de coronaregels op een veilige manier te kunnen organiseren, mocht een ruim leegstaand winkelpand in de buurt speciaal voor deze gelegenheid worden gebruikt.

Monique vertelt waarom dit initiatief is opgezet: “Onze belofte ‘Beter voor elkaar’ laat zien waar wij elke dag voor staan, ook als het even tegenzit. Dat het veel mensen op dit moment tegenzit horen wij elke dag in de winkel. Die verhalen gaan ons niet in de koude kleren zitten. We helpen klanten natuurlijk al met budget coaching, we zorgen dat ze goed verzekerd zijn, passen de hypotheek aan wanneer dit mogelijk is en bieden een luisterend oor. Maar daarnaast wilden we in Amsterdam-Zuidoost iets extra's doen voor de buurt en haar bewoners.”

Hoe trots het team ook is op wat het lokaal heeft kunnen betekenen, zelf zien de collega’s het toch een beetje anders: “Niet wij zijn de helden, maar de mensen die we hebben mogen helpen. De oma die van 33 euro per week moet rondkomen, de moeder die geen kerstverlichting mee wilde nemen omdat dat te veel stroom kost en de kinderen die een dankbaarheid tonen waar wij nog iets van kunnen leren. Voor hen hebben we dit gedaan, want wie het allesbehalve breed heeft kan – zeker in deze moeilijke tijd – wel een hart onder de riem en wat menselijke aandacht gebruiken”.

“Niet wij zijn de helden, maar de mensen die we hebben mogen helpen” Monique mentjox SNS Amsterdam

Deel dit artikel