Naar inhoud
De Volksbank logo de volksbank
Financieel onbezorgd eurowijs 1 miljoen

Zo leren we kinderen goed omgaan met geld

Eurowijs

Jong geleerd is oud gedaan. Het is belangrijk om kinderen al jong te leren goed met geld om te gaan. Dit geeft ze een stevige basis om de juiste keuzes te maken en zo geldproblemen op latere leeftijd te voorkomen. Financiële educatie zit niet standaard in het lespakket. Daarom is de Volksbank in 2013 gestart met het beschikbaar stellen van gratis Eurowijs lesmateriaal aan scholen en geven onze medewerkers gastlessen op scholen. En met succes. Want sindsdien hebben maar liefst 1,5 miljoen leerlingen in het basis, middelbaar en speciaal onderwijs kennisgemaakt met het lesmateriaal.

Met het gratis lesmateriaal van Eurowijs helpen we kinderen om al vroeg iets te leren over het concept ‘geld’ en om financiële vaardigheden te ontwikkelen. Zo dragen we bij aan een financieel onbezorgder leven voor later.

Elk jaar bereiken we met Eurowijs gemiddeld 250.000 leerlingen die aan de slag gaan met de materialen. Dit zijn leerlingen uit het basis,- middelbaar en speciaal onderwijs.

Wij zijn trots! Want leerkrachten die het lesmateriaal van Eurowijs hebben gebruikt geven ons een 8,7 en maar liefst 98% van de leerkrachten raadt het lesmateriaal aan bij een collega!

Eurowijsdag 2023 in Almere

De Volksbank organiseerde maandag 2 oktober de jaarlijkse Eurowijsdag op basisschool de Heliotroop in Almere. Tijdens deze dag bood Eurowijs de school een Schoolplein14 van de Johan Cruyff Foundation aan. Burgemeester Hein van der Loo opende dit schoolplein samen met Eurowijs-ambassadeur Ireen Wüst.

Eurowijsdag 2023 almere

Recordaantal leerlingen aan de slag met lesmateriaal Eurowijs

Nooit eerder was de vraag naar het lesmateriaal van Eurowijs zo overweldigend. In het eerste kwartaal van 2023 bereikte de Volksbank met haar lessen en lesmateriaal - dat kinderen helpt goed om te gaan met geld - een recordaantal. Om precies te zijn: 180.502 leerlingen. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar is het aantal aanvragen van het materiaal van Eurowijs met maar liefst een derde toegenomen.

Lees het persbericht

Eurowijs 21 leerling kijkt naar lesmateriaal

Onderzoek 'Leren omgaan met geld'

Hoe gaan kinderen om met geld? En welke rol spelen ouders hierbij? De Volksbank heeft in 2022 onderzoek laten doen naar deze onderwerpen. Met verrassende resultaten. Zo geven veel ouders wel zakgeld (goed!), maar maken verder geen afspraken over uitgaven, of over sparen. Bovendien geeft 60% van de ouders digitaal zakgeld, maar leert hun kinderen vervolgens niet om veilig te pinnen en overzicht te houden. Terwijl dit juist belangrijk is in een wereld waarin geld steeds mobieler en digitaler wordt. ​

  • 60% van de ouders is er niet van overtuigd dat hun kind de waarde van geld goed kent. ​
  • Bijna 60% van alle kinderen tussen 4 en 12 jaar krijgt zakgeld. ​
  • Van deze kinderen krijgt 60% het zakgeld volledig of gedeeltelijk digitaal. Bijna een kwart van de kinderen ontvangt hun zakgeld volledig digitaal.​
  • 80% maakt geen afspraken met hun kinderen over hoeveel geld ze van hun zakgeld moeten sparen. ​

Bekijk de onderzoeksresultaten

Eurowijs yousif jongeren en geld

Waarom Eurowijs als sinds 2013 op de onderwijsagenda staat

Hilde Krens, manager financiële educatie bij de Volksbank en moeder van twee zoons, is initiatiefnemer van Eurowijs en de kinderwebsite Eurowijskids. Met het lesprogramma heeft ze een duidelijk doel voor ogen: alle leerlingen in het basisonderwijs bereiken. ,,Als moeder zag ik dat geld vaak pas ter sprake komt als er iets aan de hand is,'' zegt Hilde. ,,Gedoe. Je kind wil iets onbetaalbaars hebben, heeft geen benul van wat iets kost, kan niet sparen of juist niet uitgeven. Maar heb je het er in een ontspannen setting over, dan is het leuker en leerzamer. Daarbij is de vaardigheid om gezond met geld om te kunnen gaan, van levensbelang.'' Lees het verhaal van Hilde waarom Eurowijs op de onderwijsagenda staat.

Hilde crop 002

Gratis lesmateriaal

Het lesmateriaal van Eurowijs is er voor alle groepen van het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Elk schooljaar opnieuw kunnen leerkrachten het lesmateriaal gratis bestellen op de website van Eurowijs. De les is opgebouwd uit drie filmpjes over uiteenlopende onderwerpen waarover de leerkracht met de leerlingen in gesprek gaat. Daarnaast maken de leerlingen verschillende opdrachten en wordt de les afgesloten met de Eurowijsheidjes. Wil je, als leerkracht, nog meer aandacht voor geld in de klas? Er zijn naast het fysieke lesmateriaal - dat in 2023 volledig is vernieuwd - ook nog extra rekenbladen en downloads. Kijk op: Eurowijs.nl

Eurowijs Leerling Enzo

Kosteloos te bestellen

Ben je leerkracht? Bestel lesmateriaal voor jouw groep of klas

Doodle euro

Leerkracht aan het woord over het Eurowijs lesmateriaal

Jaydee de Vos is leerkracht in groep 5 op een basisschool in Ruinerwold. Jaydee: “Het is erg belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al leren om te gaan met geld om zo in de toekomst geldproblemen te voorkomen. Ik ben erg enthousiast over het lesmateriaal van Eurowijs. Het is mooi vormgegeven, aantrekkelijk voor kinderen en het werkt voor mij als leerkracht enorm prettig" Lees het verhaal van juf Jaydee

Juf eurowijs web

Website voor kinderen en spreekbeurtpakket

Naast het gratis lesmateriaal van Eurowijs is er ook een website voor kinderen: Eurowijskids.nl. Via deze website vinden kinderen antwoord op al hun vragen over geld en bank gerelateerde zaken. Voor kinderen heeft de Volksbank twee spreekbeurtpakketten beschikbaar:

Eurowijskids landing website eurowijs

Zo leer je omgaan met geld

De Eurowijsneuzen van de Volksbank (6 t/m 8 jaar oud) zijn niet op hun mondje gevallen! Ze weten hoe je slim met geld omgaat en laten dat op hun eigen wijze weten.

Eurowijsneuzen over sparen

Eurowijsneuzen1

Eurowijsneuzen over cadeautjes

Eurowijsneuzen3

Eurowijsheidjes over pincodes

Met Everon Jackson Hooi en Naomi van As

16 EUROWIJSHEIDJES LES STILL

Eurowijsneuzen over het klimaat

Eurowijsneuzen still 2 meisjes 1 jonge

Eurowijsheidjes over vervalst bankbiljet

10 EUROWIJSHEIDJES LES STILL

Eurowijsneuzen over de euro

Eurowijsneuzen4
Eurowijs infographic jubileum website 1900x1200px 2023

Deel dit artikel