De Volksbank logo de volksbank

Verduurzamen doe je samen

We verduurzamen onze hypotheekportefeuille en zoeken continu naar manieren waarop wij als bank kunnen bijdragen aan een duurzame samenleving. Zo heeft ASN Bank, als aanjager van duurzaamheid binnen de Volksbank, al vanaf 2015 het initiatief genomen voor het meetbaar maken van duurzaamheid met de oprichting van drie platforms: PCAF (voor klimaat), recent PBAF (voor biodiversiteit) en PLWF (voor leefbaar loon). Met deze meetmethoden kunnen financiële instellingen impact zichtbaar maken, doelen stellen en bijsturen. We zijn er trots op dat steeds meer organisaties binnen én buiten de financiële sector en in binnen- én buitenland de PCAF-methodiek inmiddels toepassen.

Duurzaam wonen huizen

Groene obligaties, duurzamere woningen
In 2019 heeft de Volksbank ook een Green Bond Framework opgezet waaronder groene obligaties uitgegeven kunnen worden. Dankzij dit raamwerk hebben we in 2019 met succes onze eerste senior preferred obligatie onder het Green Bond Framework uitgegeven, gevolgd door de zogenaamde groene Tier 2 in juli 2020. De Volksbank was de eerste bank in Europa die een Tier 2 in groen format heeft uitgegeven. Met deze groene obligaties kunnen we groene producten (her)financieren; niet alleen groene hypotheken, maar ook persoonlijke leningen voor woningverbeteringen.

Omdat hypotheken tot de kern van onze bank behoren, steunen wij onze klanten met praktische oplossingen om hun woningen te verduurzamen. Klanten van ASN Bank kunnen hun hypothecair krediet uitbreiden voor extra energiebesparende maatregelen. En SNS biedt voor dit doel een persoonlijke lening aan tegen gunstige rentetarieven. Medio 2020 hebben wij het online platform Woningverbeteraars gelanceerd waarmee mensen technische, financiële en praktische inzichten kunnen krijgen over het verduurzamen van hun woning en waarmee wij direct financieel advies kunnen koppelen aan energiebesparende maatregelen.

Wat is er nodig?
In de woningmarkt zien we dat recente initiatieven om woningen te voorzien van energielabels te ingewikkeld en te kostbaar worden vanwege de verplichte fysieke opmeting. De overheid kan hier een rol in regelgeving spelen, omdat het energielabel een belangrijk sturingsmechanisme vormt voor banken.

Bij het verduurzamen van de woningmarkt vragen wij ook aandacht voor de sociale effecten. Voor elke Nederlandse bank is het riskant hypotheken te verstrekken voor bijvoorbeeld slecht geïsoleerde woningen die hun waarde kunnen gaan verliezen. Een bank kan dat risico eenvoudig verlagen door voor die woningen geen hypotheken te verstrekken. Maar dan komen steeds meer burgers in financiële problemen. Dit is voor ons duidelijk niet de weg naar een inclusieve en duurzamere samenleving. Juist de huizen met een slecht energielabel zouden prioriteit moeten krijgen. Qua energiebesparing ligt hier immers het grootste potentieel. Tegelijk steunt dit woningeigenaren met een smallere beurs, door lagere energielasten en waardevastheid van de woning. Op deze manier verduurzamen levert zowel een hoger duurzaam rendement als een sociaal rendement op.

Zo’n omvangrijke transitie is moeilijker te realiseren met alleen onze eigen inspanningen. Samenwerking van banken en samenwerking in de publiek-private keten zijn cruciaal om de vereiste stappen te zetten.

Deel dit artikel