De Volksbank logo de volksbank

'De tijden van het spaarvarken zijn voorbij. Geld wordt iets abstracts'

Hilde Krens werkt als adviseur financiële educatie bij de Volksbank en is initiatiefnemer van Eurowijs en Eurowijs Kids. Met twee opgroeiende kinderen ziet ze dagelijks hoe belangrijk financiële educatie is. Ze blogt regelmatig op eigen titel over dit onderwerp.

Krens Hilde website

'Geld speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Digitalisering ook. Online spullen kopen of bestellen wordt steeds gewoner. Ook bij kinderen. Ze krijgen te maken met online betaalverzoeken als ze geld lenen of worden verleid om in games tegoeden op te waarderen. De tijden van het spaarvarken zijn voorbij. Geld wordt iets abstracts.

Met Eurowijs ontwikkelen we toegankelijke lesmaterialen per leeftijdsgroep, om kinderen te leren bewuster met geld om te gaan. En om te laten zien welke valkuilen er zijn. Het is een succes. Met gastlessen bezoeken we scholen, maar leerkrachten kunnen het lesmateriaal ook gratis bij ons aanvragen zodat ze het eenvoudig in hun programma op kunnen nemen. Als vervanging van of aanvulling op een rekenles, of op de middelbare school bij economie, geschiedenis of Mens & Maatschappij (Burgerschap). Je merkt dat lang niet ieder kind thuis financieel opgevoed wordt. Bovendien blijkt opvallend vaak dat kinderen in de voetsporen van hun ouders treden: als die slecht met geld om kunnen gaan, lukt het hun kinderen vaak ook niet. Gelukkig bereiken we dankzij de scholen heel veel kinderen.

Ik ben gedreven om kinderen kritisch over geld na te laten denken. Maar ook over oplossingen. Ik ben als adviseur en dialoogleider betrokken bij de Raad van Kinderen (RvK). Dat is een initiatief van de Missing Chapter Foundation en UNICEF in Nederland, waar we als de Volksbank mee samenwerken. We leggen actuele vraagstukken voor aan de kinderraad. Bijvoorbeeld hoe we het beste die digitale geldwereld aan ze kunnen uitleggen. Wat zou hen helpen? Bedrijven maken gebruik van die raad bij vraagstukken over duurzaamheid of maatschappelijke problemen. Kinderen denken van nature buiten kaders, dat is verfrissend. Daar kunnen we als volwassenen veel van leren.

Ik geloof in kindinclusie, ieder kind doet mee. En ieder kind mag zijn of haar talent benutten. Eurowijs neemt kinderen serieus door al vroeg uit te leggen hoe zij de regie over hun geld houden. En geloof me, daar hebben ze hun leven lang profijt van.'

“Lang niet ieder kind wordt thuis financieel opgevoed” Hilde Krens Adviseur financiële educatie

Deel dit artikel

Actueel