De Volksbank logo de volksbank

Wij willen ook dat consumenten hun bankrekening mee kunnen verhuizen

De Volksbank heeft er nooit een geheim van gemaakt groot voorstander te zijn van nummerportabiliteit: de mogelijkheid om bij het wisselen van bank je rekeningnummer mee te nemen.

Nummerportabiliteit maakt het een stuk eenvoudiger om over te stappen naar de bank die het best bij je past.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderschrijft dit standpunt in een recent uitgebracht rapport, dat een nieuwe impuls geeft aan de Europese discussie die al een tijd wordt gevoerd. Ook zij ziet graag dat mensen die van bank wisselen hun betaalrekeningnummer kunnen behouden. Vanwege de eenvoud voor consumenten, maar ook omdat nummerportabiliteit de betaalmarkt openbreekt en de onderlinge concurrentie tussen banken bevordert. In Nederland zouden bedrijven en consumenten in tien jaar tijd ongeveer 400 miljoen euro kunnen besparen, omdat ze sneller voor een goedkopere rekening kiezen.

Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM: ‘Consumenten spelen een belangrijke rol in het stimuleren van concurrentie. Ik zie nummerbehoud bij een bankoverstap als een belangrijk instrument om consumenten in beweging te krijgen. Europa zou hier zo snel mogelijk werk van moeten maken.’

De Volksbank verwacht dat zodra consumenten hun bankrekeningnummer behouden, het veel makkelijker wordt om zonder ‘gedoe’ van bank te wisselen. Het aantal consumenten dat nu de Nederlandse Overstapservice in Nederland gebruikt is zeer gering (ca. 1%) en laat zien dat er in de praktijk nog teveel belemmeringen zijn. Behoud van het rekeningnummer beperkt de hoeveelheid administratieve rompslomp aanzienlijk. Nummerportabiliteit heeft zijn waarde al ruimschoots bewezen in de telecomsector. De Volksbank is er daarom van overtuigd dat Nederlanders net zo makkelijk van bank moeten kunnen wisselen als van telefoonprovider. Daarom heeft de Volksbank het onderwerp meerdere malen onder de aandacht gebracht van de politiek, met het nadrukkelijke verzoek dit mogelijk te maken.

Update 5 juli:
Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) heeft bekendgemaakt dat ook zij voorstander is van nummerbehoud in het betalingsverkeer. Om overstappen makkelijker te maken en onderlinge concurrentie tussen banken te bevorderen, vindt het MOB het nodig om dit jaar nog de overstapservice te verbeteren door te kijken of deze gedigitaliseerd kan worden. En daarnaast er meer bekendheid aan te geven. Zo moet het voor consumenten en bedrijven duidelijker worden wat de overstapservice doet en wat consumenten zelf moeten regelen. Net als de ACM pleit het MOB ervoor om nummerbehoud in Europees verband te organiseren. Het volledige MOB-rapport is hier te lezen.

Downloads

- Publicatie ACM - Studie naar EU-brede betaalrekening-nummerportabiliteit (PDF)
- Rapport DNB - Visie Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer op verbetermogelijkheden mobiliteit in het betalingsverkeer

Deel dit artikel

Actueel