De Volksbank logo de volksbank

Samen sterk voor digitale veiligheid

Digitale veiligheid is in toenemende mate onderdeel van onze maatschappelijk functie en de gedeelde waarde ambitie die wij daaraan verbinden. We willen onze klanten beschermen tegen alle vormen van criminaliteit. Vanuit die overtuiging bundelt de Volksbank waar dat opportuun is de krachten met andere (financiële) organisatie en publieke partners om ervoor te zorgen dat cybercriminaliteit niet loont.

Dat doen we bijvoorbeeld in de strijd tegen witwassen met het samenwerkingsverband Transactie Monitoring Nederland. Of op het vlak van cybersecurity met onze deelname aan het Shared Research Programma. En sinds 2011 werken we in de Electronic Crimes Task Force (ECTF) samen met politie, OM en andere Nederlandse banken om digitale fraude aan te pakken.

Podcast voor phishing-preventie

De ECTF heeft de afgelopen jaren verschillende criminelen veroordeeld weten te krijgen voor fraude met een digitale component, waaronder phishing. Maar Moniek de Nooij, adviseur Veiligheidszaken bij de Volksbank en lid van dit team, wijst ook op het belang van voorlichting en preventie: ‘Zo is het idee ontstaan voor een serie podcasts waarin we mensen vertellen over de gevaren van phishing, hoe boeven opereren en hoe een politieonderzoek naar phishingpraktijken in zijn werk gaat.’

De podcastserie bestaat uit meerdere afleveringen die te beluisteren zijn via de bekende podcastkanalen.

Word geen money mule

In de eerste aflevering vertellen rechercheurs Erwin en Frans over hoe politieonderzoek Vari tot stand kwam. In de aflevering van afgelopen week vertelt onze collega Moniek over phishing en geldezels, ook wel een money mule genoemd. Dit is een persoon die zijn of haar pinpas en pincode ter beschikking stelt aan iemand anders – een strafbaar feit. Je kunt deze podcast beluisteren via onderstaande link.

SNS en RegioBank, allebei onderdeel van de Volksbank, geven op hun websites uitgebreid informatie over money mules en wat je kunt doet om te voorkomen dat ook jij wordt gebruikt als geldezel.

Podcast Serie Phishing: Moneymules in het phishingproces

Deel dit artikel

Actueel