De Volksbank logo de volksbank

PCAF en BLG Wonen maken kans op Positive Finance Award

Twee initiatieven van de Volksbank zijn genomineerd voor de Positive Finance Award 2019. Het gaat om PCAF (Partnership Carbon Accounting Financials) waarvan ASN Bank initiatiefnemer is en de pilot ‘huurverklaring’ van BLG Wonen. “Alle genomineerden hebben een positieve bijdrage geleverd binnen de financiële sector op het gebied van duurzaamheid, sociale impact en innovatie”, aldus juryvoorzitter Odette Bakker van Dazure. De awards worden uitgereikt tijdens de Positive Finance Day op 31 oktober 2019.

De opdracht van de jury was: zoek initiatieven binnen de financiële wereld waar de samenleving écht iets aan heeft gehad, waar mensen duurzaam mee geholpen zijn en waar de - financiële - wereld mooier door is geworden. Er zijn twee categorieën: Proven en Go Viral. Onder Proven verstaat de jury initiatieven die bewezen betekenisvol zijn en onder Go Viral vooruitstrevende initiatieven die stevige nieuwe bruggen bouwen richting de samenleving.

PCAF

In de categorie Proven is PCAF genomineerd, een meetmethode waarmee de CO2-impact van beleggingen en financieringen zichtbaar wordt. Leden van het platform en andere financiële instellingen kunnen deze methodiek gebruiken om hun CO2-voetafdruk te verlagen. De jury vindt het uitgangspunt van PCAF duidelijk en bewonderenswaardig; de impact van de financiële sector op het klimaat verkleinen om eraan bij te dragen dat de wereldwijde temperatuurstijging binnen veilige marges blijft.

Huurverklaring BLG Wonen

BLG wonen vindt dat de woningmarkt voor iedereen toegankelijk moet zijn, dus ook voor huurders die graag willen kopen. Daarom zijn zij gestart met de pilot ‘huurverklaring’. Duurhuurders krijgen de mogelijkheid om te kijken of een hypotheek met huurverklaring voor hen een mogelijkheid is om een eigen huis te kunnen kopen. De jury vindt dat BLG Wonen haar sociale kant laat zien en lef toont door juist in mogelijkheden te denken. Dat de duurhuurders een doelgroep blijken te zijn die deze hulp waardeert, blijkt uit de ruim 1400 aanmeldingen voor deze pilot.

Het publiek bepaalt de winnaar, vanaf 18 oktober kan iedereen stemmen via een speciale website.

Deel dit artikel

Actueel