De Volksbank logo de volksbank

Onze scores in het nieuwe onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer heeft op donderdag 2 juni de resultaten gepubliceerd van het praktijkonderzoek naar 'Vakbondsvrijheid en leefbaar loon' in de elektronica- en kledingsectoren. De Volksbank en ASN Bank scoren met respectievelijk een 9 en een 10 goed.

De Eerlijke Bankwijzer heeft vanwege de vele incidenten en negatieve berichtgeving over de veiligheid en rechten van werknemers, zoals bijvoorbeeld de ramp in de kledingfabriek in Bangladesh in 2013, juist deze sectoren uitgekozen voor het onderzoek. De ASN Bank, de Volksbank en Triodos scoren goed omdat zij kledingbedrijven oproepen om zich aan te sluiten bij het Bangladesh Veiligheidsakkoord en daarmee bij te dragen aan een fonds ter compensatie van slachtoffers en hun families.

Wat is een praktijkonderzoek?

De Eerlijke Bankwijzer heeft twee typen onderzoeken. Het grootste en meest bekende onderzoek is het jaarlijkse beleidsonderzoek, waarin ze het beleid van de banken op alle verschillende beleidsthema's en sectoren onderzoeken. Daarnaast kijkt de Eerlijke Bankwijzer met verdiepende praktijkonderzoeken in hoeverre investeringspraktijken van banken overeenkomen met hun verantwoord investeringsbeleid.

Lees en bekijk alle resultaten op de website van de Eerlijke Bankwijzer.

Over de Eerlijke Bankwijzer

De Eerlijke Bankwijzer maakt deel uit van de Eerlijke Geldwijzer, een initiatief van FNV, Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie, PAX en Dierenbescherming. Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.

*ASN Bank wordt los van de Volksbank onderzocht omdat ASN Bank apart duurzaamheidbeleid voert. Onder de Volksbank vallen in dit onderzoek SNS en RegioBank.

Deel dit artikel

Actueel