De Volksbank logo de volksbank

'Onze aanpak staat haaks op winstmaximalisatie'

Directievoorzitter Maurice Oostendorp liet op vrijdag 15 juni samen met andere bankiers, toezichthouders en wetenschappers zijn licht schijnen over het thema: ‘10 jaar later: is de financiële cyclus getemd?’ Aanleiding voor het Sustainable Finance Lab om de paneldiscussies te organiseren was de val van Lehman Brothers in september 2008 en daarmee de start van de crisis.

'Bankieren met de menselijke maat staat haaks op winstmaximalisatie. Wij gaan uit van gelijke ruimte voor de klant, de samenleving, de bank en de aandeelhouder. En we vergeten daarbij het klimaat niet. Financiële weerbaarheid en duurzaamheid spelen een grote rol bij de verbinding tussen de financiële sector en de samenleving', zo trapt Oostendorp zijn panelgesprek af.

Nieuwe normen
'Als je het anders wil doen, zoals wij bankieren met de menselijke maat, dan kost het geld. Je kunt niet met oude normen kijken naar de toekomst. Dat is nu eenmaal de consequentie en die moeten we accepteren', vervolgt Oostendorp beslist.

‘Purpose en governance’
In drie panels bediscussiëren wetenschappers als econoom Arnoud Boot (Universiteit van Amsterdam), toezichthouders als Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en bankdirecteuren als Wiebe Draijer van de Rabobank en Maurice Oostendorp de aanbevelingen van het Sustainable Finance Lab (SFL). In het eerste panel staan ‘structurele ingrepen die aanzetten tot verantwoord handelen’ centraal. Het tweede panel draait om de ‘verbinding van de financiële sector met de samenleving’. En in het laatste blok bespreken de panelleden het thema ‘purpose en governance’.

Achtergronddocument
Het SFL is een informeel netwerk van merendeels academici van verschillende disciplines en universiteiten in Nederland. Aanleiding voor het SFL om deze bijeenkomst te organiseren is de val van Lehman Brothers en daarmee de start van de financiële crisis tien jaar geleden. Als achtergrondinformatie schreef de denktank een visiestuk dat in de panels werd bediscussieerd. Het stuk dient als achtergronddocument voor de publicatie ´Werk in Uitvoering; De visie van het Sustainable Finance Lab, 10 jaar na het begin van de financiële crisis´.

Deel dit artikel

Actueel