De Volksbank logo de volksbank

Nederlandse banken bundelen krachten tegen witwassen

Op vrijdag 13 september kondigde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) aan dat de Volksbank, ABN AMRO, ING, Rabobank en Triodos Bank een belangrijke stap hebben gezet om samen te werken in de strijd tegen het witwassen. De ambitie is om een organisatie op te richten die betalingstransacties gaat monitoren: Transactie Monitoring Nederland, in het kort TMNL genoemd. Samen met de andere banken onderzoeken we het komende half jaar in NVB-verband of die ambitie haalbaar is en hoe de technische en juridische uitdagingen met succes kunnen worden aangegaan. Andere banken kunnen zich later bij dit initiatief aansluiten.

Het volledige nieuwsbericht lees je op de website van de NVB.

'In zekere zin een voorbeeld voor TMNL'
Alex Pot houdt zich bij de Volksbank dagelijks bezig met klantintegriteit en is vanuit die rol ook betrokken bij TMNL. Over onze bijdrage aan de ambitie om samen de krachten te bundelen tegen witwassen zegt hij: ‘De uitvoering van onze poortwachtersrol in het kader van handhaving van de Wwft, dat is de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, vraagt om bankbrede aanpak en expertise. Daar hebben wij al veel ervaring mee. ASN Bank, RegioBank, SNS en BLG Wonen zijn allemaal onderdeel van de Volksbank. Dat betekent dat klanten rekeningen kunnen hebben bij verschillende merken en dat wij één systeem voor alerts hanteren. Omdat wij al merkoverstijgend werken, dienen we in zekere zin als voorbeeld voor TMNL als het gaat om het centraal uitvoeren van transactiemonitoring.’

Belang van een integer financieel systeem
Witwassen heeft een ontwrichtend effect op de economie. We moeten als maatschappij kunnen vertrouwen op de zekerheid van ons financiële systeem en banken hebben een belangrijke verantwoordelijkheid om te zorgen dat dat systeem integer blijft. Die verantwoordelijkheid nemen wij uiterst serieus en daarin trekken we graag op met andere banken. Een initiatief als TMNL is een belangrijke stap in die richting.

Deel dit artikel

Actueel