De Volksbank logo de volksbank

Merken van de Volksbank stimuleren sparen

In een op 13 april verschenen rapport maakt het Nibud bekend dat 2,5 miljoen huishoudens in Nederland te weinig spaargeld hebben en daarmee een risico lopen op financiële problemen. Deze ontstaan wanneer er geen potje voor onvoorziene uitgaven is, zoals een autoreparatie, ziektekosten, etc. Sparen moet volgens het Nibud voor Nederlanders een gewoonte worden en de samenleving moet daarom meer inzetten op het stimuleren van ongemerkt sparen.

De missie van de Volksbank is 'bankieren met de menselijke maat'. Financiële weerbaarheid is één van onze speerpunten, behalve dat we klanten op diverse manieren stimuleren om te sparen, vinden we financiële educatie ook van belang.

De merken ASN Bank, RegioBank en SNS van de Volksbank zetten zich allen in om sparen te vergemakkelijken. Zo kunnen klanten instellen dat zij standaard sparen wat er maandelijks overblijft op de betaalrekening. En kunnen klanten een automatische spaaropdracht instellen, zodat zij maandelijks een vast bedrag van de betaalrekening naar de spaarrekening overmaken. Dit past bij de gedachte dat het beter is om eerst te sparen en dan pas uit te geven.

RegioBank biedt kinderen een speels en educatief JongWijs-pakket, een betaal- en spaarrekening voor kinderen, waarmee ze spelenderwijs met geld om leren gaan. Afgestemd op hun leeftijd en in overleg met de ouders. SNS leert jeugd en jongeren bewust met geld om laten gaan met SNS Jeugd Betalen (combinatie van een betaal- en spaarrekening). Kinderen leren hoe je met een eigen pinpas betaalt, en dat sparen loont. RegioBank en SNS stimuleren sparen voor de toekomst met Zilvervloot Sparen waar kinderen een bonusrente ontvangen tot maximaal 10% wanneer zij 18 jaar worden.

De Volksbank heeft met Eurowijs een eigen, door het NIBUD goedgekeurde, lesmethode om kinderen in groep 1 tot en met 8 spelenderwijs met geld kennis te leren maken. Kinderen die op jonge leeftijd met geld leren omgaan, hebben daar later profijt van. Maar ook wil de Volksbank van kinderen leren. Daarom was de Raad van Kinderen van Prinses Laurentien 7 april bij de Volksbank op bezoek. Zij hebben zich gebogen over het dilemma: Hoe kan de Volksbank mensen helpen verstandig met geld om te gaan? Tijdens de sessie werd duidelijk dat vertrouwen enorm belangrijk is. Het vertrouwen van de klant in de bank, maar ook andersom. De directie zal aan de Raad van Kinderen nog terugkoppelen wat de Volksbank met alle tips en adviezen gaat doen.

Deel dit artikel

Actueel