De Volksbank logo de volksbank

Invulling geven aan veerkrachtige samenleving

Op maandag 14 oktober werd bekend dat de Nobelprijs voor de Economie is toegekend aan drie economen voor hun experimentele aanpak van het verlichten van wereldwijde armoede. De onderzoekers vragen zich af: ‘Waarom zijn, ondanks alle welvaart, zo veel mensen arm?’ Vandaag, op Wereldarmoededag, staat die vraag terecht extra in de belangstelling.

De Volksbank zoekt naast antwoorden hierop vooral naar oplossingen. Zo streven wij naar financiële weerbaarheid en duurzaamheid. Want het uiteindelijke doel is een veerkrachtige samenleving, voor nu en straks, voor alle generaties. Daarom helpen wij klanten om te sparen voor hun pensioen, zijn we twee jaar geleden al gestopt met incassobureaus en investeren we met Eurowijs in financiële educatie voor kinderen .

Veerkrachtige samenleving

Onze merken geven elk op hun eigen manier invulling aan ons gezamenlijke doel van een veerkrachtige samenleving. Zo maakt ASN Bank zich onder andere hard voor een leefbaar loon in de kledingindustrie en maakt BLG Wonen werk van een woningmarkt die toegankelijk en rechtvaardig is. Denk hierbij aan de pilot ‘huurverklaring’ voor duurhuurders die onlangs van start ging.

RegioBank streeft naar een betere leefbaarheid in de buurt en meer lokale verbondenheid. Bijvoorbeeld met het VoordeBuurt Fonds in partnerschap met het Oranje Fonds. SNS biedt klanten onder andere Slimme Seintjes voor meer grip op hun geld en meer financiële rust. En met het Hulpteam Hypotheken helpt SNS klanten die, vanwege een verandering in hun situatie, de hypotheek even niet kunnen betalen.

Armoede in Nederland, feit of fictie?

Eerder verscheen het artikel 'Armoede in Nederland... feit of fictie?' in ons magazine Manifesto. Armoede in Nederland is vaak onzichtbaar, maar de helft van de huishoudens heeft moeite om elke maand weer rond te komen en de geestelijke en fysieke impact van zo'n situatie kan enorm zijn.

Wilco van Dijk, professor en houder van de Nibud-leerstoel Psychologische Determinanten van Economisch Keuzegedrag werkte mee aan dit artikel.

Deel dit artikel

Actueel