De Volksbank logo de volksbank

Hypothekenwebsite speciaal voor zzp’ers

Speciaal voor zelfstandigen en mensen met een flexibel arbeidscontract is er sinds 12 mei een informatiepunt (flexibelwerkenenwonen.nl) over hypotheekverstrekking.

Het initiatief is een samenwerking van alle Nederlandse banken, die als doel hebben om de doelgroep te helpen om een goed beeld te krijgen van wanneer zij een hypotheek kunnen krijgen.

De basis bij hypotheekverstrekking blijft verantwoord lenen. Daarbij is het essentieel dat consumenten goed geïnformeerd zijn over de mogelijkheden, regels en de toepassing daarvan door banken. Banken moeten zich aan regels houden voor de verstrekking van hypotheken, maar die bieden voldoende ruimte voor maatwerk, ook voor zzp’ers en flexwerkers.

Een bank mag afwijken van de regel dat een bestendig inkomen wordt vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen dat een zzp’er de afgelopen drie jaar heeft verdiend, als er op een andere manier voldoende zekerheid bestaat. De bank mag bijvoorbeeld uitgaan van het inkomen van het laatste jaar of de laatste twee jaren en een prognose van het toekomstig inkomen. Deze prognose moet goed onderbouwd worden met informatie over de financiële situatie, de opleiding, werkhistorie en de mogelijkheden voor de toekomst van de zzp’er.

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), over het initiatief: “Het versterken van de uitgangspositie van de zzp’ers en flexwerkers met de wens om een woning te kopen is één van de belangrijkste doelstellingen van dit informatiepunt van de banken.” Aan de hand van checklists kunnen zzp’ers en flexwerkers zich voorbereiden op een hypotheekaanvraag en hierdoor beter beslagen ten ijs komen voor een gesprek bij de bank.

De website flexibelwerkenenwonen.nl biedt overigens ook de mogelijkheid aan zzp’ers om ervaringen rondom hypotheekverstrekking achter te laten. Deze ervaringen kunnen banken meenemen in hun beleidskeuzes.

Deel dit artikel

Actueel