De Volksbank logo de volksbank

De Volksbank maakt jaarlijks meer dan 200.000 kinderen Eurowijs

Eurowijs bestaat sinds 2013 en inmiddels gebruikt bijna een op de drie basisscholen in Nederland het Eurowijs lesmateriaal. Per jaar leert de Volksbank zo’n 200.000 kinderen slim omgaan met geld. ‘Dat is een fantastisch aantal maar wat ons betreft maken we alle kinderen van Nederland Eurowijs!’ aldus Marinka van der Meer, Chief Customer Officer bij de Volksbank.

De Volksbank maakt jaarlijks meer dan 200.000 kinderen Eurowijs

Ze vervolgt: ‘Bij de Volksbank draait het niet alleen om geld. Maar vooral om mensen, en dus ook om kinderen. Het is heel belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd goed leren omgaan met geld, juist in het digitale tijdperk, waar geld een stuk minder zichtbaar is. Daarom heeft de Volksbank Eurowijs ontwikkeld en bieden we dat gratis aan voor scholen.”

Schulden onder jongeren nemen toe

Steeds meer jongeren hebben schulden. Volgens het Nibud gaat het hierbij drie keer zo vaak om jongeren die als kind niet goed met geld hebben leren omgaan. Kinderen die wel met geld leren omgaan, hebben later minder vaak betalingsproblemen, sparen vaker en komen makkelijker rond. Ondanks het belang is financiële educatie geen onderdeel van het lesprogramma op basisscholen. De Volksbank vult dat gat op met Eurowijs.

Het Eurowijs lesmateriaal leert kinderen spelenderwijs over geld en hoe je hier verstandig mee omgaat. Het is een doorlopende leerlijn financiële educatie voor het basisonderwijs en de onderbouwgroepen van het voortgezet onderwijs. De grote behoefte hieraan blijkt uit het feit dat bijna een op de drie basisscholen het lesmateriaal gebruikt.

Een flink aantal collega’s van de Volksbank geeft kosteloos gastlessen op scholen in heel Nederland: meer dan 10% van de medewerkers is gastdocent. Dat zij hier zelf ook veel plezier aan beleven, is duidelijk: 96% van de gastdocenten geeft het volgende jaar namelijk weer een gastles.

Een 8,5 van de meester (en juffen)

Ook onder de leerkrachten is het enthousiasme voor Eurowijs groot. Zij geven de gastles een mooie 8,5. Het lesmateriaal krijgt ook een 8,5 van de meesters en juffen. Deze hoge beoordelingen komen mede doordat het lesmateriaal volgens 96% van de leerkrachten goed aansluit bij het niveau van de leerlingen. 98% van de leerkrachten beveelt het lesmateriaal dan ook aan bij hun collega's.

Eurowijs.nl en Eurowijskids.nl

Voor de docenten en bestuurders in het onderwijs is er de website Eurowijs.nl. Zij kunnen hier lesmaterialen bestellen. Speciaal voor kinderen is er de website Eurowijs Kids. Dé leukste website over geld met oefeningen en leuke spelletjes. Ook is via deze website een uitgebreid spreekbeurtpakket over geld aan te vragen.

“Het is heel belangrijk dat kinderen goed leren omgaan met geld, zeker in dit digitale tijdperk” Marinka van der Meer Chief Customer Office de Volksbank

Deel dit artikel

Actueel