SNS Bank N.V.
SNS Bank N.V.
Financieel

De Volksbank omarmt leidraad AFM

De lage hypotheekrente is voor een grote groep huizenbezitters aanleiding om hun hypotheek vervroegd af te lossen of om deze over te sluiten. Wanneer de bank dan een vergoeding in rekening brengt, dan mag deze sinds de invoering van de hypothekenrichtlijn niet groter zijn dan het financiële nadeel van de bank.

Omdat in deze richtlijn niet staat beschreven op welke wijze hier concreet invulling aan moet worden gegeven, publiceert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vandaag een leidraad voor de berekening van het financiële nadeel bij vervroegde aflossing van een hypotheek.

Met het oog op transparantie en uniformiteit in de markt omarmt de Volksbank de AFM-leidraad. Huizenbezitters krijgen hierdoor duidelijkheid over hoe de vergoeding tot stand komt. De bank zal de leidraad en de hierin beschreven uitgangspunten 1-op-1 toepassen in haar vergoedingsregeling met ingang van 14 juli 2016. Alle vergoedingen die sindsdien in rekening zijn gebracht, gaat de bank opnieuw berekenen en eventuele verschillen worden aan de klant terugbetaald.

Zie ook

Financiele weerbaarheid

De Volksbank stimuleert sparen

In een op 13 april verschenen rapport maakt het Nibud bekend dat 2,5 miljoen huishoudens in Nederland te weinig spaargeld hebben en daarmee een risico lopen op financiële problemen. Deze ontstaan wanneer er geen potje voor onvoorziene uitgaven is, zoals een autoreparatie, ziektekosten, etc. Sparen moet volgens het Nibud voor Nederlanders een gewoonte worden en de samenleving moet daarom meer inzetten op het stimuleren van ongemerkt sparen.

Nut

Banken introduceren Payconiq

Vandaag kondigen de banken ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS aan te gaan samenwerken om betaalinitiatief Payconiq deze zomer in Nederland te introduceren. Payconiq is een nieuwe mobiele betaaldienst waarmee via één app direct online, onderweg en onderling betaald kan worden. De introductie volgt na een succesvolle pilot en uitrol in België, waar de banken ING, KBC, CBC en Belfius het platform ondersteunen.