SNS Bank N.V.
SNS Bank N.V.
Innovatie

De kracht van Open Innovatie; samen werken aan een veilige oplossing voor zorggegevens

Bastiaan Walenkamp

Samen met REshape en Deloitte hebben we een zorgapplicatie ontwikkeld op de blockchain. Een mooi voorbeeld van hoe Open Innovatie werkt

Sneller innoveren door samen te werken staat centraal bij Open Innovatie. Door tijdens het innovatieproces samen te werken met externe partners (met andere – aanvullende – competenties) ontstaat er een synergie die het innovatieproces verbeterd en versneld. In een wereld die steeds sneller veranderd is dit vandaag de dag de enige manier om bij te blijven.

Zorg is één van de thema’s waarbij vragen over het delen van gegevens, de veiligheid van gegevens en de juiste en veilige identificatie van patiënten centraal staan. Om een bijdrage te leveren aan antwoorden op deze vragen is een verkennend innovatietraject gestart met verschillende externe partijen.

Zorgapplicatie op de blockchain

De Volksbank heeft samen met REshape (het innovatiecentrum van het RadboudUMC) en Deloitte een zorgapplicatie ontwikkeld op de blockchain, die het voor chronische zorgconsumenten makkelijker maakt om herhaalmedicatie te verkrijgen.
 

Met de blockchain-technologie is het mogelijk om op een veilige en betrouwbare manier, en zonder tussenkomst van derde partijen, individueel identificeerbare digitale gegevens over te dragen. 

Het ontwikkelde prototype biedt de zorgconsument te allen tijde de beschikking over een actueel overzicht van zijn medicatie en voorgeschreven (digitale) recepten. Om ervoor te zorgen dat alleen de consument toegang tot deze gevoelige gegevens heeft, wordt er gebruik gemaakt van iDIN, een nieuwe dienst van banken waarmee gebruikers zich online veilig en makkelijk kunnen identificeren.

iDIN

Met iDIN wordt de patiënt geïdentificeerd via de beveiligde omgeving van de bank en is daarmee net zo veilig als internetbankieren. De blockchain stelt de consument vervolgens in staat om zelf te bepalen met wie hij zijn gegevens deelt en naar welke leverancier hij zijn recept stuurt. Door het beheer van de informatie bij de zorgconsument zelf te leggen, in plaats van bij verschillende andere partijen, is het makkelijker om één compleet overzicht te hebben; dit in tegenstelling tot de vele, vaak incomplete bronnen waar consumenten en zorgverleners nu mee te maken hebben.

Hierdoor is de zorgconsument altijd in control en blijft hij eigenaar van zijn data. Met dit prototype willen we aantonen dat blockchain-technologie niet alleen voor financiële toepassingen gebruikt kan worden, maar ook de manier van data-uitwisseling in de zorgsector zal veranderen waarbij de privacy van klanten blijft gewaarborgd.

Het prototype is op 26 mei gepresenteerd op het  internationale ‘OurFutureHealth’-congres en tijdens de Startup Fest Europe week. Het prototype is beschikbaar voor publiek op www.prescrypt.com

We hebben veel positieve reacties gekregen en zijn nu samen met onze partners de vervolgstappen aan het formuleren om het prototype in praktijk te brengen. Meer weten? Mail ons gerust

Auteur

Bastiaan Walenkamp

Hoofd team Ontwikkeling

Bastiaan Walenkamp leidt het Team Ontwikkeling (strategische innovatie & new business development) van SNS Bank N.V. en schrijft over zijn bevindingen

Zie ook

"In feite zijn we een IT-bedrijf met een bancaire functie"

Wouter Poncin

Systeemspecialist

Mijn leven als.. Marketeer bij SNS

Arjan van Alst

Sr. Marketing Strategie & Pricing