Valsemunter tegen de lamp

Steeds meer vals geld wordt onderschept. In de eerste zes maanden van 2018 werden 20.700 nepbriefjes uit de roulatie gehaald. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is dat 8 procent meer dan het voorgaande halfjaar. Vervalsers zijn vooral dol op het briefje van 50 euro.

Valsemunter tegen de lamp
Van alle namaakbiljetten die het afgelopen halfjaar in Nederland uit de roulatie zijn gehaald, was meer dan driekwart een vijftig euro biljet. Maar over een langere periode gezien is er sprake van een flink dalende trend. Zo werden er in de eerste helft van 2015 nog 37.000 valse biljetten opgespoord.

Andrea Breukel is productmanager betalen bij de Volksbank: "Contant geld accepteren we alleen bij een aantal RegioBank kaskantoren (circa 360 stuks). RegioBank klanten kunnen hier geld storten en opnemen. We gebruiken apparatuur om te controleren op vals geld. Vals geld wordt niet verrekend en opgestuurd naar DNB."

Ook tijdens de Eurowijs lessen wordt regelmatig aandacht besteed aan hoe kinderen vals geld kunnen herkennen. De kans dat je er één in handen krijgt, blijft volgens De Nederlandsche Bank echter klein. In totaal zijn er immers 21 miljard echte eurobiljetten in omloop.