Werken bij de Volksbank

In gesprek met NLFI over een passende governance structuur: zo ziet Mandips werkdag er uit

Om een organisatie als de Volksbank te kunnen runnen heb je veel handen nodig. Handen die niet altijd die van de klant schudden. Handen die achter de schermen actief zijn en die het mogelijk maken om onze missie waar te maken. Zonder deze collega's zouden we nooit de menselijkste bank van Nederland kunnen zijn. We geven ze een gezicht. Aflevering 3 is powered by Mandip Johal.

Wie ben je, wat doe je bij de Volksbank?
“Ik ben Mandip Johal en 34 jaar oud. Eind 2014 ben ik gestart als Adviseur Corporate Finance binnen de Volksbank. Dit valt sinds enige tijd onder afdeling Strategie. Mijn werk bestaat vooral uit het behandelen van bankbrede financieel-strategische vraagstukken en ondersteunen van de bank in de voorbereiding en positionering voor een toekomstige privatisering. Dit is veelomvattend. Van financieel-strategische analyses tot aan het beoordelen en begeleiden van aan- en verkooptrajecten van bedrijfsonderdelen en/of portefeuilles. Een voorbeeld hiervan is de verkoop van SNS Securities aan NIBC Bank of recenter de verkoop van ASN Vermogensbeheer. Op dit moment staat mijn agenda vooral vol met gesprekken met de aandeelhouder NLFI over een passende governancestructuur voor de bank en het begeleiden van een verkoop van een investeringsactiviteit.”

Wat heb jij met bankieren met de menselijke maat?
“Heel veel! Ik heb geen direct klantcontact maar ben er echt van overtuigd dat onze missie de Volksbank een bijzondere persoonlijke positionering geeft. Zeker in combinatie met de ambitie waarbij wordt gestreefd naar het optimaliseren van de gedeelde waarde, waarbij naast het nut voor klanten ook rekening wordt gehouden met het nemen van verantwoordelijkheid voor de maatschappij, het zorgen voor zingeving voor medewerkers en last but not least het behalen van een goed rendement voor de aandeelhouder(s). Vanuit mijn rol binnen de Volksbank draag ik vooral bij aan de aandachtspunten vanuit het aandeelhoudersperspectief waarbij ik altijd rekening hou met de andere waarden.”

Wat is het meest bijzondere dat je ooit hebt meegemaakt bij de bank?
“Dat is nog niet zo heel erg lang geleden. Dit jaar was ik in augustus op vakantie in de Verenigde Staten. Natuurlijk verscheen er precies op dat moment een uitgebreid krantenartikel over de mogelijke privatisering van de Volksbank en de inhuur van zakenbank Goldman Sachs. Dit had niet alleen kamervragen over dit onderwerp tot gevolg, maar ook dat mijn telefoon volliep met berichten. Op dat moment en op die plek had ik vrijwel geen bereik. Ik kon dus niet reageren, wat erg frustrerend was. Ik ben in de auto gestapt op zoek naar een beter signaal om bereikbaar te zijn en de vele berichtjes te beantwoorden. ”

Als je één dag op de plek van onze voorzitter Maurice zou zitten, wat zou je dan doen/veranderen?
“Net zoals bij veel andere bedrijven zijn we binnen de Volksbank gek op het maken van lange presentaties. Dit maakt besluitvorming niet altijd makkelijker. Door veel informatie is het vaak lastig om de hoofd- van bijzaken te scheiden. Ik zou het fijn vinden dat er op dit gebied meer richtlijnen komen zodat iedereen - maar vooral ook de directie - minder informatie hoeft te consumeren en het besluitvormingsproces uiteindelijk makkelijker, meer gefocust en efficiënter gaat.”